• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubai dobija nove milionere: Dolaze sa neočekivane destinacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok Velika Britanija uvodi mere koje dodatno opterećuju bogate, Dubai privlači sve više milionera svojim povoljnim uslovima za život i poslovanje, čineći ga jednom od najatraktivnijih destinacija za migraciju bogatih pojedinaca širom sveta

  • 0
Dubai Foto: Tanjug/AP

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je već izvor mnogih iseljenika u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), predviđa pad milijunaške populacije za 17% do 2028. godine, prema izveštaju švajcarske banke UBS. Pojedinci visoke neto vrednosti sve više traže povoljnije destinacije, a Dubai, sa svojim pogodnostima bez poreza (bar delimičmo), postaje jedno od najatraktivnijih mesta za migraciju.

Karim Jetha, dugogodišnji investitor koji se preselio u UAE iz Velike Britanije tokom pandemije, izjavio je za CNBC:

- Postoje faktori koji podstiču ovaj trend migracije milionera u Dubai. Povećanje poreza pod novom laburističkom vladom, kao što je PDV na školarine u privatnim školama, dodatno opterećuje budžet porodica.

Prema izveštaju Henley-a objavljenom u junu, UAE će do kraja 2024. godine zabeležiti neto priliv od 6700 milionera iz celog sveta, što je gotovo dvostruko više od SAD-a, koja je na drugom mestu sa očekivanim prilivom od 3800 milionera. UAE su postali najatraktivnija destinacija za bogate migrante zahvaljujući nultom porezu na dohodak, zlatnim vizama, luksuznom životnom stilu i strateškom položaju.

Sunita Singh-Dalal, partner u Hourani Private Wealth & Family Offices u Dubaiju, ističe da je UAE uveo snažan regulatorni okvir koji bogatima pruža niz inovativnih rešenja za zaštitu, očuvanje i povećanje njihovog bogatstva. Pored toga, moderna infrastruktura, snažan međunarodni školski sistem, niska stopa kriminala, vize za radnike na daljinu i brojni poticaji za ulaganja dodatno privlače bogate u Dubai.

Za razliku od toga, Velika Britanija će do 2028. doživeti pad svoje milionerske populacije sa 3.061.553 prošle godine na 2.542.464, prema UBS-ovom Globalnom izveštaju o bogatstvu. Mnoge strane stanovnike iz mesta poput Rusije i Bliskog istoka, koji su ranije koristili britanski "non-dom" status kako bi izbegli plaćanje poreza na dohodak, sada će tražiti povoljnije destinacije zbog postepenog ukidanja ovog režima.

Hannah White, direktorka nezavisnog think tanka Institute for Government u Londonu, komentarisala je da političke odluke kao što su porez od 40% na posede iznad 325.000 funti i ukidanje poreznog režima za nedomaćine rizikuju da ubrzaju odlazak bogatih iz Velike Britanije.

Dok Velika Britanija uvodi mere koje dodatno opterećuju bogate, Dubai privlači sve više milionera svojim povoljnim uslovima za život i poslovanje, čineći ga jednom od najatraktivnijih destinacija za migraciju bogatih pojedinaca širom sveta.

(Telegraf Biznis)

Video: Formiran poslovni savet Srbije u Dubaiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>