• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zlato na Olimpijskim igrama obezbeđuje penziju od oko 250.000 RSD: Evo koliko donose ostale medalje u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priznanje se sastoji od dve komponente: počasne diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja

  • 5
Novak Đoković, Nikola Jokić, Pariz, OI, Olimpijske igre, Evri novac, zlato medalja Foto: Shutterstock, Tanjug/AP, MN Press / Ivica Veselinov

Nacionalno sportsko priznanje dodeljuje se kao izraz zahvalnosti i priznanja sportistima koji su svojim izuzetnim dostignućima i doprinosima zadužili sportsku zajednicu i državu. Ovo priznanje ima za cilj da održi sećanje na njihove uspehe i inspiriše buduće generacije sportista.

Priznanje se sastoji od dve komponente: počasne diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja. Diplome su simboličan izraz poštovanja i priznanja za sportske rezultate i dostignuća, dok doživotna novčana primanja obezbeđuju finansijsku sigurnost i podršku nagrađenim sportistima , i to u visini:

1. Tri prosečne neto zarade u Srbiji za mesec decembar prethodne godine za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 252.681 dinar)

2. Dve i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 210.567 dinara)

3. Dve prosečne neto zarade za decembar prošle godine za bronzu na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 168.484 dinara)

4.Dve i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za zlato na svetskom prvenstvu (trenutno: 210.567 dinara)

5. Dve prosečne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na svetskom prvenstvu (trenutno: 168.484 dinara)

6. Jedna i po prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na svetskom prvenstvu (trenutno: 126.340 dinara)

7. Dve prosečne neto zarade za mesec decembar za zlato na evropskom prvenstvu (trenutno: 168.484 dinara)

8. Jedna i po prosečna neto zarada za decembar prošle godine za srebro na evropskom prvenstvu (trenutno: 126.340 dinara)

9. Jedna prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na evropskom prvenstvu (trenutno: 84.227 dinara)

U slučaju da sportista koji je stekao pravo na nacionalno sportsko priznanje, a nakon postizanja relevantnog sportskog rezultata, nastupi na sportskom takmičenju za reprezentaciju strane države, odnosno stranog nacionalnog sportskog saveza ili kao individualni predstavnik strane države, odnosno stranog nacionalnog sportskog saveza visina nacionalnog sportskog priznanja trajno se umanjuje za 25%.

U slučaju da sportista tokom sportske karijere ostvari više sportskih rezultata koji predstavljaju osnov za dodelu nacionalnog sportskog priznanja, kao osnov za dodelu tog priznanja uzeće se u obzir najbolji (najvredniji) sportski rezultat.

Za osvojenu medalju u ekipnim ili pojedinačnim sportovima na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i na Šahovskoj olimpijadi dodeljuje se novčana nagrada za svakog osvajača medalje i glavnog trenera ekipe, tj. trenera sportiste u iznosu od:

1) 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju;

2) 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju;

3) 60.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju.

Novčane nagrade isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećim na dan isplate.

Ukoliko nosilac nacionalnog sportskog priznanja svojim ponašanjem ili učešćem u aktivnostima koje nisu u skladu sa zakonom, sportskim pravilima ili drugim opštim aktima organizacija u oblasti sporta šteti ugledu sporta, i na taj način, ugledu Republike Srbije, Vlada može, na predlog Ministarstva, rešenjem odlučiti da ne dodeli, odnosno ukine nacionalno sportsko priznanje.

(Telegraf Biznis)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sekula

    1. avgust 2024 | 18:08

    Svaka čast, ali da to nije malo mnogo, kao i 200 hiljada za zlato na OI. Nismo mi toliko bogata zemlja, ima mnogo bitnijih stvari od sporta, bolje ulagati u ruralne krajeve da se ne svedemo na Beogradsi pašaluk.

  • Sabac

    1. avgust 2024 | 13:34

    Svaka cast. Odvojili su dobar deo svog vremena,a,ujedno zanemarili svoj privatni zivot,da bi predstavljali drzavu. Treba uvesti nagrade i za klince koji osvajaju medalje na naucnim olimpijadama,da om se olaksa skolovanje i napredak.

  • Mira

    1. avgust 2024 | 15:47

    Napisite i koliko godina mora da mapuni da bi dobio penziju,ovako ispada sa dvadesetak godina moze u penziju.isto tako igraci folklora mogu ici u penziju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>