• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fond PTT Muzeja postao bogatiji: Ekskluzivni albumi svečanih poštanskih maraka sada su dostupni svima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vredni albumi su deo fonda protokolarnih poklona Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije

  • 0
Muzej PTT Foto: MIT / Goran Zlatković

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije ustupilo je ekskluzivne albume svečanih poštanskih maraka, iz fonda protokolarnih poklona, PTT muzeju Pošte Srbije na korišćenje i čuvanje.

Sa idejom da se vredni primerci albuma svečanih izdanja prigodnih poštanskih maraka iz fonda protokolarnih poklona Ministarstva, učine dostupnim široj javnosti, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Pošta Srbije dogovorili su se da ih baštine, izlože i čuvaju u okviru postavke PTT muzeja, i tako doprinesu obogaćivanju muzejskog fonda i popularizaciji filatelije.

Tim povod, danas su u PTT muzeju Pošte Srbije u Beogradu ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković potpisali ugovor i  izvršili svečanu primopredaju vrednih albuma.

- Smatrali smo da ovi albumi imaju veliku vrednost, i to ne samo materijalnu, već i simboličku i da im je pravo mesto u ustanovi kulture a ne u organima državne uprave. Stoga je čitav tim našeg Ministarstva bio jednoglasan da ovi albumi treba da budu dostupni javnosti i istraživačima - rekao je ministar Ristić.

U pitanju su album, izrađen u svili, iz NR Kine, album francuskih poštanskih maraka objavljen povodom održavanja XXIV Kongresa Svetskog poštanskog saveza iz 2008. godine, album pakistanske filatelije i pet izdanja albuma prigodnih belgijskih poštanskih maraka na kartonskoj podlozi.

On je dodao da je ovo primer kako treba raditi a to je da svi zajedno, građani, organi državne uprave i drugi subjekti u kontinuitetu obogaćuju fondove i zbirke naših ustanova kulture i na taj način doprinose jačanju kapaciteta tih ustanova kao i očuvanju i našeg i svetskog kulturnog nasleđa.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković istakao je da je velika čast imati ovakav muzej koji jedan od najvećih i sa najboljom kolekcijom eksponata u ovom delu Evrope.

Dodao je da su ovakve inicijative od velikog značaja za budući razvoj PTT muzeja koji više od 100 godina čuva vrednu nacionalnu kulturnu baštinu, dok je u toku izrada planova o daljim koracima razvoja i promocije Muzeja.

U znak zahvalnosti, direktor Anđelković ministru Ristiću uzvratio je poklon u vidu albuma najnovijih prigodnih poštanskih maraka u izdanju JP Pošta Srbije.

Istako je da je važno da se zna da Beograd ima izuzetno dobre muzeje jer sve doprinosi podizanju nivoa dostupnosti kulture kao i promocije iste među onima koji dolaze u posetu glavnom gradu.

(Telegraf Biznis)

Video: PTT Muzej predstavljanje novih prigodnih markica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>