• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD u problemu: Nezaposlenost raste, otvoreno nedovoljno novih radnih mesta

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviše novih poslova je otvoreno u zdravstvu i uslugama socijalne zaštite

  • 1
Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize / Foto: Shutterstock

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama je u julu blago porasla sa junskih 4,1 odsto na 4,3 odsto, dok je u prošlom mesecu otvoreno 114.000 novih radnih mesta, objavila je danas američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Rezulatati su neprijatno iznenadili analitičare koji su za jul predviđali stabilnu inflaciju na 4,1 odsto i otvaranje 175.000 novih radnih mesta, prenosi Si-En-En (CNN).

Najviše novih poslova je otvoreno u zdravstvu i uslugama socijalne zaštite, konkretno 64.000 sledi građevinarstvo sa 25.000, sektor ugostiteljstva i slobodnog vremena 23.000, javni sektor 17.000.

Ekonomisti su zabrinuti zbog toga što je rast broja novih poslova u poslednje dve godine oslonjen pre svega na određene sektore i nije zasnovan na ravnomernom razvoju.

Američko tržište rada ohladilo se mnogo više nego što se očekivalo, naglašavajući zabrinutost da je ekonomija SAD prebrzo usporila i da privredi preti recesija.

Današnji izveštaj dovodi u pitanje i odluku američke centralne banke FED koja je u sredu zadržala referentne kamatne stope u rasponu između 5,25 i 5,5 odsto i signalizirala da bi one mogle da budu smanjene u septembru.

Pitanje je da li američko tržište rada može da sačeka septembarsku odluku sa "dovoljno gasa u rezervoaru", dodaje američka medijska kuća.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Da li se preko LinkedIn-a zaista nalazi posao u Srbiji i koliko lažno sebe predstavljamo poslodavcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. avgust 2024 | 19:24

    RAT PROTIV RUSIJE U UKRAJINI KOSTA A TEK RAT SA IRANOM !!!????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>