• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolika plata je dovoljna za pristojan život u Hrvatskoj? Poznati analitičar dao brojku

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna plata u Hrvatskoj u februaru ove godine iznosila je 1.248 evra

  • 0
Hrvatska, evri, zastava Foto-Ilustracija: Pixabay, Shuttertsock

Kolika bi trebala da bude mesečna plata, dovoljna da podmiri i zadovolji pristojan život i otnovne potreba u Hrvatskoj? Na to pitanje ekonomski analitičar i bivši ministar ekonomije Ljubo Jurčić bez puno razmišljanja ispucao je odgovor: 2.000 evra.

- Pristojna plaća znači da godišnje možete dve nedelje da odete na letovanje, nedelju dana na zimovanje, da možete deci da kupite patike kada im zatrebaju, a bez kalkulisanja i gledanja čega ćete se odreći da biste nešto priuštili - objašnjava.

Jurčić napominje da tih 2.000 evra ne treba shvatati sasvim precizno, prenosi Poslovni Dnevnik.

- Kada bi se gledalo strogo analitički, u obzir bi trebalo uzeti više kriterijuma. Na primer, nije isto živi li neko u Zagrebu ili Gospiću. Za nekoga je onda pristojan iznos 1.800 evra, a za nekoga 2.200 evra. U obzir treba uzeti i da živimo u evropskom okruženju u kojemu su i cene evropske, osim komunalija i još nekih usluga koje su jeftinije samo zato jer su nam plate manje - kaže.

Prosečna plata u Hrvatskoj u februaru ove godine iznosila je 1.248 evra. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najveća prosečna mesečna neto zarada isplaćena u februaru isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutski h proizvoda i farmaceutskih preparata, u iznosu od 2.823 evra, a najniža u industriji proizvodnje odeće, u iznosu od 837 evra, preneo je Blumberg.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>