• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa pred izazovom: Klimatske promene i geo-političke prilike ugrožavaju proizvodnju hrane

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konstatno visoke temperature i suvi uslovi povećavaju izglede za nestašicu hrane u Evropi

  • 1
Suša, kukuruz Foto: Shutterstock/Piyaset

Konstatno visoke temperature i suvi uslovi povećavaju izglede za nestašicu hrane u Evropi. Vremenske prilike pogađaju velike proizvođače pšenice, kukuruza, maslinovog ulja i voća.

Sicilija je postala žarište ove krize, sa velikim delom proizvodnje pšenice pod pretnjom, ozbiljno pogođenom stočnom hranom i zalihama vode koje su na kritično niskom nivou. Sicilijanski farmeri rekli su za Asošijeted pres da će, ako se ovi uslovi nastave, morati da prodaju svoje životinje.

Ovo Mediteransko ostrvo igra veliku ulogu u proizvodnji vrste pšenice koja se koristi za italijansku testeninu, jer se tamo proizvodi 20 odsto tvrde pšenice u Italiji. Procenju se da je usled suše, proizvodnja pšenice opala do 70 odsto.

Takođe je teško pogođena, na Siciliji i drugde, proizvodnja voća, pri čemu više cene odražavaju novu realnost. Ako se vremenski uslovi nastave, stručnjaci upozoravaju da postoji realna opasnost da se ovo ostrvo pretvori u neto uvoznika životnih namirnica.

Ali vrući i suvi uslovi utiču na celo Mediteran, pa i šire. Ne samo da tradicionalni proizvođači maslinovog ulja, kao što su Grčka, Italija i Španija, vide svoju proizvodnju ugroženom, već i drugi maslinari, poput Rumunije.

Proizvodnja kukuruza i suncokreta u ovoj zemlji takođe se suočava sa kritičnim pretnjama, sa temperaturama koje dostižu i do 40 stepeni Celzijusa. Rumunska vlada je upozorila da će se u tom slučaju zemlja suočiti i sa nestankom struje.

Ekstremne vrućine pogodile su i susednu Ukrajinu. Na proizvodnju i izvoz pšenice, dodatno su uticale temperature koje su dostizale 38 Celzijusa; navodi se da je proizvodnja pšenice opala za najmanje 20 odsto a najviše 30 odsto.

Razaranja klimatske krize, naravno, sežu izvan Evrope, utičući na više osnovnih proizvoda, kao što je kafa.

Ali, postoje i globalni pobednici od preovlađujućih vremenskih uslova. Glavna je Indija, gde se očekuje da će jake kiše podstaći proizvodnju pirinča i soje, piše Ekatimerini.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    3. avgust 2024 | 17:40

    Ugrozava mali harp,ko jos veruje u k.p. Milankovic odavno pisao o toj temi nego narod je lenj nece da cita.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>