• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blago iz Halberštata: Milioni istočnonemačkih maraka skriveni u tunelu dugačkom 300 metara

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istočnonemačka marka od 1. jula 1990. više nije bila zvanično sredstvo plaćanja

  • 0
DDR novac Foto: Shutterstock/Janusz Pienkowski

Maren, Robert i Volker, poznanici od detinjstva, u leto 1990. godine u nemačkom gradu Halberštatu, u starom oknu, pronašli su milione u istočnonemačkoj valuti. To je bila gomila novca koja je ostavljena da istruli.

Zapadnonemačka marka je prilikom ujedinjenja zemlje postala i zvanična valuta stanovnika bivše Istočne Nemačke. Naime, istočnonemačka marka od 1. jula 1990. više nije bila zvanično sredstvo plaćanja.

Berlinska državna banka je istočnonemačke novčanice ostavila u tunelu koji se nalazi u blizini Halberštata, a novac je prekriven zemljom, sa očekivanjem da će uskoro istrunuti, što je navedeno u izveštaju veštaka iz 1992. godine.

Ovo tzv. blago iz Halberštata nije ostalo neotkriveno, ali je prošlo deset godina od skladištenja novca do njegovog pronalaska. Portparolka nemačke državne banke KfW Kristine Folk je izjavila da je banka 2001. dobila informaciju da su novčanice u apoenima od 200 i 500 još bile u opticaju te da se nisu mogle pronaći na "nekom tavanu".

KfW nije bila uključena u samu promenu valute, ali je 1994. godine, nakon spajanja sa berlinskom bankom Staatsbank, postala pravni sledbenik, a samim tim i vlasnik uskladištenog novca. Shodno tome, ova banka je bila odgovorna za taj novac. I sama Folk je početkom 2000-ih stajala pred gomilom novca bivše države, prenosi Klix.

- Otkrili smo da postoji rupa u betonskom zidu jednog od tunela duboko pod zemljom i da je neko nasilno ušao unutra. Morali smo da reagujemo i odlučimo da li možemo da nastavimo da ostavljamo novac na tom mestu - ispričala je Folk.

Prema njenim rečima, rizik je bio prevelik da će neko i pod cenu života ponovo pokušati da provali unutra. Novac je izmešten iz tunela dugog 300 metara, prevezen sa 298 kamiona u postrojenje za spaljivanje, gde je i konačno uništen, piše Tagesschau.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>