• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbi otkrili kako izgleda život u Americi: Koliko vrede srpske diplome i da li je život bolji nego kod nas?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iskustva Srba u Americi su raznolika, sa zadovoljstvom i profesionalnim uspehom s jedne strane i izazovima u vezi sa troškovima života i bezbednošću s druge strane

  • 4
Srbija Amerika, mladić diploma Foto-kolaž: Shutterstock

Kada se razmatra preseljenje u Ameriku, mnogi Srbi se suočavaju s pitanjima o kulturološkim razlikama, životnom stilu i radnim uslovima. Tema otvorena na Redditu o životu Srba u SAD-u pružila je različite uvide i iskustva pojedinaca koji su već prošli kroz ovaj proces. Ova iskustva prikazuju širok spektar realnosti i osećanja među onima koji su odlučili da započnu novi život u Americi.

Koračanje ka uspehu u Americi

Jedan korisnik koji je u Americi pet godina opisao je svoj put od rada u restoranima kao server i barmen do sticanja zelene karte i pronalaženja posla u svojoj struci.

- Ja sam ovde tek pet godina. Krenuo sam sa restoranima kao server i bartender, sredio zelenu kartu, uradio evaluaciju srpske diplome (bez bilo kakvog dodatnog američkog kursa) i već posle tri godine u Americi sam našao posao u struci. Položio ispit za licencu koju struka traži (ispit polažu svi, bez obzira koju školu imaš) i imam odličnu platu sa kojom se lagano živi, stavi sa strane, plaćen godišnji odmor od četiri nedelje plus sedam njihovih praznika - istakao je on, pa dodao:

- Kad si u struci, posao možeš lagano da promeniš ako nisi zadovoljan, 40 sati nedeljno sa svakim prekovremenim koje se plaća x1.5. Poenta je ako napraviš dobar plan šta hoćeš i ideš ka tamo da ostvariš imaćeš lagan život kasnije bez da radiš dva ili tri posla. Na početku mora dosta da se žrtvuje, radilo se i po 70 sati u proseku nedeljno za prve 3 godine, ali kad sve dođe na svoje onda samo naplatiš. Što se tiče političke situacije jeste malo veće rasulo nego ranije, inflacija kao i svuda, ali u mom primeru ništa nije uticalo nešto specijalno da sam baš osetio na svojoj koži.

Različite realnosti zavise od lokacije

Neki korisnici upozoravaju da život u Americi može znatno varirati u zavisnosti od lokacije. Dok su velika mesta poput Njujorka i Čikaga poznata po razvijenoj infrastrukturi i poslovnim prilikama, postoje delovi Amerike sa znatno nižim životnim standardom. Primeri uključuju trailer naselja u Teksasu i Kaliforniji, gde je kvalitet života veoma loš. Takođe, sigurnost može biti problematična, sa višom stopom nasumičnog kriminala u poređenju sa Srbijom i EU. U razvijenijim mestima, kao što su velika poslovna središta, poslovne prilike su brojne, ali konkurencija je velika, što znači da je potrebno biti spreman za intenzivan rad i izazove.

Izazovi visoke cene života i radne etike

Jedan korisnik ističe da u Americi mnogi ljudi rade dva ili tri posla kako bi pokrili visoke troškove života, posebno u velikim gradovima. Troškovi života mogu iznositi između 8.000 i 10.000 dolara mesečno, što može biti izazovno za one koji nemaju značajne prihode. Ovaj korisnik je primetio da su cene kirija, hrane i goriva rasle, te da su mnogi ljudi, uključujući njega, odlučili da se vrate u Srbiju kada su osnovali porodicu zbog visokih troškova i nedostatka slobodnog vremena.

Akademski uspeh i zadovoljstvo

S druge strane, studentkinja koja trenutno studira političke nauke u Vašingtonu izražava veliko zadovoljstvo svojim iskustvom. Ona naglašava da je bezbednost u Vašingtonu na visokom nivou za veliki američki grad, a poslovne prilike su brojne. Sa pozitivnim iskustvima u obrazovanju i životu u Vašingtonu, planira da ostane u SAD-u i nakon završetka studija.

Praktične preporuke za potencijalne doseljenike

Jedan korisnik savetuje da se izbegavaju veliki gradovi poput Los Anđelesa, Njujorka i Čikaga zbog visokih troškova života. Umesto toga, preporučuje razmatranje manjih mesta koja nude povoljnije uslove za život. Troškovi života i porezi u Americi mogu biti značajni, ali iskustvo može biti veoma različito zavisno od izabranog mesta za življenje. Kroz pažljivo planiranje i istraživanje, moguće je pronaći ravnotežu između profesionalnog uspeha i kvalitetnog života.

Iskustva Srba u Americi su raznolika, sa zadovoljstvom i profesionalnim uspehom s jedne strane i izazovima u vezi sa troškovima života i bezbednošću s druge strane. Potencijalni doseljenici treba da pažljivo razmotre sve aspekte pre nego što donesu odluku o preseljenju, kako bi im njihovo novo iskustvo u Americi bilo što pozitivnije, prenosi Serbian Times.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. avgust 2024 | 12:44

    AMERIKA CEMERIKA !!! A STO JE NAJGORE MOJI RODJACI CIJI SU PREDCI OTISLI U AMERIKU PRE 1 SVETSKOG RATA NEZNAJU VISE SRPSKI -ZNAJU DA SU SRBI I IDU U CRKVU PRAVOSLAVNU !!! PRAVI SU AMERI !!!

  • Maricic aleksandar

    19. avgust 2024 | 00:09

    Nekoga radi taj gastarbajterski zivot... Meni se nije svidelo... Mnogo posla, malo zivota... Za vecinu..

  • Mira

    4. avgust 2024 | 14:42

    Znaci, lepo se zivi !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>