• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovim uslovima možete dobiti plaćeno odsustvo: Advokat Slović otkriva šta se dešava kada poslodavac kaže "ne"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi zaposleni u određenim slučajevima imaju pravo da odsustvuju sa posla, a da im to bude plaćeno 100%

  • 2
Šev i zaposleni, slobodan dan Foto-ilustracija: Shutterstock

Mnogi radnici nisu u potpunosti upoznati sa svojim pravima kada je reč o slobodnim danima. To može biti rezultat nedovoljne komunikacije sa poslodavcem ili neinformisanosti o zakonima i pravilnicima. Često se radnici boje da će njihova molba za slobodne dane biti negativno ocenjena ili da će to uticati na njihovu karijeru. Takva osećanja mogu dovesti do toga da zaposleni odustanu od traženja slobodnih dana na koje imaju pravo, što može negativno uticati na njihovo zdravlje i zadovoljstvo na poslu.

Advokat za radno pravo Ozren Slović pojašnjava da je zakonom o radu propisano da zaposleni ima pravo na takozvano plaćeno odsustvo od minimum jednog do maksimum pet radnih dana u toku kalendarske godine u slučajevima:

- Sklapanja braka;

- Porođaja supruge;

- Teže bolesti člana uže porodice;

- Drugim slučajevima propisanim opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu.

Poslodavac ima mogućnost i slobodu da za svaki od ovih slučajeva, propiše i više od 5 dana, ali ne manje od 1.

Ipak, to nije sve...

U slučaju smrti člana uže porodice, obavezan je minimum od pet radnih dana, ali može se dogoditi i više. Takođe, kod dobrovoljnog davanja krvi, obavezna su dva uzastopna dana plaćenog odsustva. Poslodavac je dužan da ovo pravo omogući zaposlenima, i nije moguće da to pravo nekim svojim aktima isključi.

Ako poslodavac na zahtev zaposlenog, odbije da mu omogući plaćeno u ovim slučejevima, a zaposleni na primer ipak odbije da dođe, Vrhovni kasacioni sud je u jednoj svojoj presudi zauzeo stav da takav izostanak ne može biti neopravdani i da se zaposlenom zbog toga ne može dati otkaz…

Bolovanje, odmor i slobodan dan...

Na pitanje čitalaca šta ako tokom trajanja bolovanja zaposleni stekne pravo na plaćeno odsustvo (na primer smrt člana uže porodice), Advokat Ozren Slović pojašnjava da se u tom slučaju bolovanje ne može prekidati zbog korišćenja plaćenog, niti se plaćeno može sabirati sa bolovanjem i po isteku bolovanja koristiti.

Ipak, advokat dodaje da ako zaposleni stekne pravo na plaćeno odsustvo tokom korišćenja godišnjeg odmora, godišnji odmor prekida za toliko dana koliko zaposleni koristi odsustvo sa posla uz naknadu zarade.

Takođe je bitno znati da nije moguće odlaganje plaćenog. Plaćeno odsustvo može da se koristi samo u momentu kada su nastali razlozi, u skaldu sa svrhom i propisivanja tog prava.

Tokom plaćenog odsustva, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u poslednjih 12 meseci. To znači da zaposleni prima punu zaradu tokom odsustva.

(Telegraf Biznis)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    5. avgust 2024 | 07:56

    Хитно вратити социјалистички самоуправни систем! Овај неолиберални капитализам ништа не ваља, мада смо га жустро увели 2000.!?

  • Sara

    5. avgust 2024 | 09:44

    Pre je bilo 7 dana godisnje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>