• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

TikTok opet na meti: Pokrenuta još jedna tužba zbog prikupljanja podataka o deci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvaničnici su zatražili od suda da TikTok kazni za ovaj prekršaj

  • 0
Tiktok Foto: Shutterstock

Američka vlada podnela je novu tužbu protiv TikToka zbog nezakonitog prikupljanja podataka o deci, kao i zbog toga što nisu reagovali kada su roditelji pokušali da izbrišu naloge svoje dece. Ministarstvo pravde saopštilo je da se praksa kompanije svodi na "masovno zadiranje u privatnost dece", što je suprotno zakonima koji zahtevaju pristanak roditelja za prikupljanje informacija za osobe mlađe od 13 godina, piše BBC.

Protiv kompanije ByteDance, koja stoji iza TikToka, 2019. godine pokrenut je sličan slučaj, a u septembru prošle godine irski regulatori su ih kaznili sa 345 miliona evra zbog kršenja privatnosti dece.

TikTok je osporio tvrdnje i rekao da je "ponosan" na svoje napore da zaštiti decu te da će nastaviti da unapređuje društvenu mrežu. Rekli su da su proaktivno uklonili maloletne korisnike i da su dobrovoljno postavili zaštitu, kao što su ograničenja vremena pred ekranom i dodatni zaštitnici privatnosti za maloletnike.

- Ne slažemo se s ovim optužbama, od kojih se mnoge odnose na događaje iz prošlosti i postupke koji su činjenično netačni ili su već razmotreni - rekao je portparol.

SAD optužuje TikTok za implementaciju "manjkavih" načina provere naloga koje su kreirala deca i ometanje roditelja kada ih pokušavaju izbrisati. Naime, pregledom 1700 zahteva roditelja za otkazivanje naloga koji su podneseni između 2019. i 2020. godine, utvrđeno je da je 30 posto njih u novembru 2021. godine i dalje bilo aktivno.

Zvaničnici su zatražili od suda da TikTok kazni za ovaj prekršaj.

- To je neophodno kako bi se sprečilo optužene da prikupljaju i koriste privatne podatke male dece bez pristanka ili kontrole roditelja - istakao je glavni zamenik pomoćnika državnog tužioca Brajan Bojnton.

TikTok je među najpopularnijim platformama društvenih medija na svetu, sa više od milijardu korisnika širom sveta. Istraživanja Pew Researcha pokazala su da više od 60 posto američkih tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina koristi platformu, a više od polovine njih baš svaki dan.

(Telegraf Biznis)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>