• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Berze u velikom padu širom sveta: Jedan signal iz Amerike je bio povod, u Japanu rekordni minus

I. Ć.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je posledica slabih cifara o zapošljavanju u SAD-u u petak

  • 0
Grafikon berza pad ekonomija biznis Foto: Shutterstock

Berze širom Evrope i Azije su pale u ponedeljak, podstaknute strahom da američka ekonomija ide ka usporavanju. U Londonu, FTSE 100 indeks je otvorio sa padom od 2,3% dok je Euronext 100 pao za 3,5%.

To je usledilo nakon oštrih padova širom Azije, gde je japanski Nikkei 225 pao za 12,4% ili 4.451 poen, što je najveći pad u istoriji. Sve je posledica slabih cifara o zapošljavanju u SAD-u u petak, što je izazvalo zabrinutost za najveću svetsku ekonomiju.

U međuvremenu, jen je jačao u odnosu na američki dolar od kada je Banka Japana prošle nedelje povećala kamatne stope, što je učinilo akcije u Tokiju skupljim za strane investitore. Berze u Tajvanu, Južnoj Koreji, Indiji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju su takođe pale.

Serija slabijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a podstakla je spekulacije da ekonomija ove zemlje usporava. Istovremeno, američke Federalne rezerve su prošle nedelje zadržale kamatne stope, za razliku od drugih centralnih banaka kao što je Banka Engleske, dok su velike američke kompanije kao što su Amazon i Intel prijavile razočaravajuće finansijske rezultate.

Službeni podaci o zapošljavanju pokazali su da su poslodavci u SAD-u dodali 114.000 radnih mesta u julu, mnogo manje nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti porasla, piše BBC.

Šanti Kelemen, glavni investicioni direktor u M&G Wealth-u, rekla je za BBC-jev program "Today":

- Postoje samo neki znaci da se tržište potencijalno malo usporava. Mislim da je to takođe uplašilo neke ljude u petak, a vidite i da je japansko tržište već bilo zatvoreno kada se to desilo, pa vidite reakciju Japana na te stvari koje su se desile prošle nedelje.

Međutim, Kei Okamura, menadžer iz Tokija u investicionoj firmi Neuberger Berman, rekao je da je u Aziji "rasprodaju podstakao nagli rast jena dok su globalni investitori postali oprezni prema japanskim korporativnim prihodima, posebno onima izvoznika kao što su proizvođači automobila".

Japanska valuta je ojačala više od 10% u odnosu na američki dolar u poslednjih mesec dana. Jači jen čini japansku robu skupljom, i samim tim manje privlačnom za potencijalne kupce iz inostranstva.

Za razliku od drugih centralnih banaka, Banka Japana je prošle nedelje podigla kamatne stope na najviši nivo od globalne finansijske krize 2008. godine. Inflacija u Japanu je porasla više od očekivanog u junu dok se ekonomija smanjila u prva tri meseca godine zbog slabijeg jena i loše potrošnje domaćinstava.

Drugde u azijsko-pacifičkom regionu, glavni indeks akcija Tajvana i Kospi iz Južne Koreje su pali za više od 8%. Glavni indeks Indije, NSE Nifty 50, trgovao se 2,8% niže, a S&P/ASX 200 u Australiji je pao za oko 3,6%. Hang Seng u Hong Kongu je pao za 2,5%, dok je Šangajska berza bila niža za 1,4%.

Kriptovalute su takođe pale. Bitcoin je pao na oko 50.000 dolara, što je najniži nivo od februara.

U petak su akcije u Njujorku naglo pale nakon razočaravajućih podataka o zapošljavanju, koji su takođe pokazali da su podaci o zapošljavanju za maj i jun revidirani naniže. Podaci za jul su izazvali zabrinutost da bi dugotrajni bum zapošljavanja u SAD-u mogao da dođe kraju. To je podstaklo spekulacije o tome kada i koliko će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope.

Postoje strahovi da će američka ekonomija usporiti, uprkos najnovijim podacima koji pokazuju da je rasla po godišnjoj stopi od 2,8%.

Gospođa Kelemen, glavni investicioni direktor u M&G Wealth-u, rekla je:

- Možete izabrati dokaze da stvorite pozitivnu priču, možete izabrati dokaze da stvorite negativnu priču. Mislim da to još uvek ne pokazuje univerzalno u jednom pravcu.

Berze su već bile zabrinute zbog visokih troškova zaduživanja i uznemirene zbog znakova da dugotrajni rast cena akcija, delimično podstaknut optimizmom oko veštačke inteligencije (AI), možda gubi snagu.

Pad Nasdaq-a u petak doveo je indeks na oko 10% niže od njegovog najnovijeg vrhunca - pad poznat kao “korekcija” - koji se u ovom slučaju desio u nekoliko nedelja. Dow Jones Industrial Average je takođe pao za 1,5% u petak, a S&P 500 je završio 1,8% niže. Tokom vikenda, firma veteranskog američkog investitora Vorena Bafeta, Berkshire Hathaway, otkrila je da je prodala oko pola svog udela u američkom tehnološkom gigantu Apple.

(Telegraf Biznis/BBC)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>