• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kao da smo ugrožena vrsta": Konobari često odlaze preko granice, ali da li je "tuđa trava zaista zelenija"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su konobari među najtraženijim i najdeficitarnijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao

  • 0
Hotelski kompleks, konobar Foto: Shutterstock, Freepik

Konobarisanje je često jedan od najtraženijih poslova, ali, ironično, plate nisu visoke. Sve češće odlaze iz Srbije u potrazi za boljim uslovima i zaradom, a odlazak u Hrvatsku ili Crnu Goru je znak da letnja sezona počinje.

Postavlja se pitanje kakve im uslove rada nude poslodavci u inostranstvu, a kakve u Srbiji. O svom iskustvu govorio je Mladen Mladenović koji konobariše već 30 godina. Njegov ajncer je za to vreme prošao kroz beogradske, hrvatske, ali i nemačke i švajcarske restorane i kafiće, a prema njegovom iskustvu, ugostiteljstvo je danas narušeno.

- Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta - rekao je Mladenović.

Iako su konobari među najtraženijim i najdeficitarnijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao. Sa otvaranjem prvih plaža, mladi konobari odlaze na primorje.

- Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada - rekao je Miloš Turinski iz Infostuda.

Mladenović, međutim, smatra da je to velika greška.

- Rade tamo 12 sati, imaju tu neku platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko - rekao je Maldenović.

Statistika govori da u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno, dok im je u Srbiji prosečna zarada oko 65.000 dinara. Ipak u jednoj stvari vide spas.

- Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet - rekao je Turinski.

Mladenović navodi da se u Americi i Engleskoj zna da je bakšiš 10%.

- Ovde kod nas je samo proizvoljno, da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće - rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom.

- Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan - kaže Mladenović za Euronews Srbija.

Dok u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije proceniju da im nedostaje oko 20.000 radnika, na birou rada ovog maja poslodavci su oglasili 112 mesta za konobare.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>