• 24
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić obišao radove na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu: Biće najlepši u Evropi!

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Do sada je pobodeno oko 220 šipova dubine od 20 do 22 metra", rekao je Vučić

  • 24
Aleksandar Vučić radovi na izgradnji Nacionalni fudbalski stadion Surčin Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

Pored predsednika u obilasku su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar sporta Zoran Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa počelo je u februaru, a kamen temeljac za Nacionalni stadion, čiji je kapacitet 52.000 mesta, 1. maja ove godine.

Aleksandar Vučić radovi na izgradnji Nacionalni fudbalski stadion Surčin Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Izgradnja Nacionalnog stadiona je ulaganje u budućnost, to su i simboli gradova, a danas smo imali prve razgovore o izgradnji muzeja Novak Đoković koji bi trebalo da bude još jedna od atrakcija za grad", rekao je Vučić.

Predsednik je tom prilikom rekao da će to biti "ubedljivo najlepši stadion" u Evropi.

"I onda još malo da napredujemo u fudbalu, malo da promenimo fudbalsku organizaciju i onda da obradujemo naše ljude. Kao što nas je i (Nikola) Jokić danas obradovao", rekao je Vučić tokom obilaska.

Kada je reč o izgradnji 1.500 stanova za Ekspo, Vučić je ocenio da bi pored pripadnika snaga bezbednosti neki od tih stanova trebalo da budu namenjeni i lekarima, medicinskim radnicima...

Dodao je da će Akvatik centar koji će se graditi biti najlepše mesto za vodene sportove, koje će pružiti šansu Srbiji da napreduje u vaterpolu, plivanju...

Aleksandar Vučić radovi na izgradnji Nacionalni fudbalski stadion Surčin Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U obilasku gradilišta bio je i prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da je do sada ugrađeno 500 šipova za stadion koji idu i 25 metara u dubinu.

On je rekao da je planirano da radovi na stadionu budu završeni 25. decembra 2026. godine, kao i da otvaranje i zatvaranje Ekspa bude organizovano na Nacionalnom stadionu.

Naveo je da izgradnja 1.500 stanova za Ekspo kreće u septembru, kao i da dobro napreduje projekat hotela od 400 soba, iza koga će biti vodeni park i delfinarijum.

Mali je dodao da je u toku čišćenje obala Save i pristana.

Uskoro će biti završeni veoma važni projekti - putevi i pruge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti završeni veoma važni projekti, navodeći među njima brzu saobraćajnicu do Valjeva, kao i otvaranje pruge Beograd-Subotica, te da se nada da će u narednih šest meseci biti zavšen put Kuzmin-Sremska Rača.

Vučić je najavio da će najkasnije do marta biti završen auto-put do Požege, iako je moguće da bude gotov i pre kraja godine.

"Nama će do Zlatibora biti potrebno manje od dva sata kada to završimo. To su gotovo nemoguće stvari", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska radova na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Aleksandar Vučić radovi na izgradnji Nacionalni fudbalski stadion Surčin Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kako je dodao, odmah zatim biće nastavljen put od Požege ka Beloj zemlji i odatle ka Kotromanu, a zatim tunel oko Kadinja, ali biće otvoreni i prvi kilometri puta na Dunavskoj magistrali.

Najavio je i nastavak Moravskog koridora.

"Sve što nismo 80 godina uradili, sad polako dolazi kraj. I ljudi će moći, sve ono što smo zajednički radili, sve ono što smo obećavali, sve ono zbog čega smo štedili i ulagali novac, konačno će moći da uživaju u svemu tome", rekao je Vučić.

Očekujem rekordan broj zemalja na Ekspu, najmanje 120

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje rekordan broj zemalja koje će da učestvuju na izložbi "Ekspo 2027", navodeći da će ih biti najmanje 120.

"Očekujemo i najmoćnije zemlje sveta, od Kine, SAD, Rusije, svih moćnih evropskih zemalja, dakle Francuske, Nemačke, svih drugih. Očekujemo mnogo naših afričkih i azijskih prijatelja", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska radova na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu, na pitanje koliko učesnica očekuje na "Ekspu 2027".

Kako je naveo, Srbija će prijateljskim zemljama da obezbedi besplatan prostor "i sve što je potrebno".

Aleksandar Vučić radovi na izgradnji Nacionalni fudbalski stadion Surčin Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Želimo da se oni predstave, želimo da oni pokažu šta je to što imaju da ponude, šta je to čime žele svoje zemlje i narode da predstave - jer mi ne zaboravljamo šta se dogodilo u Ujedinjenim nacijama i ne zaboravljamo one koji poštuju povelju Ujedinjenih nacija i teritorijalni integritet Srbije", istakao je Vučić.

V.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica rekao je početkom jula za Tanjug da je rok za završetak zone Ekspa koji se prostire na 25 hektara do septembra 2026. godine, a zone Nacionalnog stadiona koji se prostire na 32 hektara do decembra iste godine.

Bjelica je rekao da se izvode pripremnim radovi za izgradnju Nacionalog stadiona i da se vidi kontura kruga koja obuhvata šest hektara samog stadiona.

"Do sada je pobodeno oko 220 šipova dubine od 20 do 22 metra", rekao je on.

Prema ranije usvojenom planu španskog studija "Fenvik Iribaren", srpski Nacionalni stadion biće na 32 hektara, imaće 4.500 parking mesta i biće jedan od najinovativnijih u Evropi, a gradi se po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika.

Predsednik Vučić 1. maja prisustvovao je ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

On je tada rekao da će se upravo na Nacionalnom fudbalskom stadionu igrati finale Lige Evrope 2028. godine i dodao da će biti jedan od tri najlepša u Evropi.

Dodao je da će o imenu stadiona odlučiti građani.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovako će izgledati Nacionalni fudbalski stadion: Pogledajte detaljan projekat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ermak

    6. avgust 2024 | 18:48

    Vučićev entuzijazam za izgradnju stadiona pokazuje njegovu posvećenost stvaranju boljih uslova za sportiste i navijače.

  • Dario

    6. avgust 2024 | 18:47

    Aleksandar Vučić je još jednom dokazao svoju viziju za budućnost Srbije, donoseći projekte koji će doprineti napretku i prosperitetu.

  • Uroš

    6. avgust 2024 | 18:46

    Nacionalni stadion biće jedan od najlepših stadiona u Evropi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>