• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Miljan vodi strance na mesta NATO bombardovanja u Beogradu za 53 evra: Najčešće mu postavljaju ovo pitanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 1
TripAdvisor tura Bombardovanje 1999 Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević, Shutterstock, Zheng Huansong / Xinhua News / Profimedia

Na jednom popularno sajtu, koji reklamira turističke atrakcije širom sveta pa tako i Beograda, našla se tura pod nazivom "Privatna tura NATO bombardovanja Beograda" i dostupna je svima po ceni od oko 53 evra.

U opisu ture stoji da će posetioci tokom iste biti u mogućnosti da od lokalaca čuju njihova osećanja povodom bombardovanja Srbije 1999. godine kao i drugu stranu priče od one koju, kako kažu, nude mejnstrim mediji u zapadnim zemljama.

Turisti će biti u mogućnosti da posete lokalitete koji još uvek stoje u gotovo nepromenjenom stanju poslednjih 25 godina kao i one koji su srušeni ili obnovljeni poput bivše zgrade Centralnog komiteta na Ušću ili kineske ambasade na čijem mestu danas stoji Kineski kulturni centar.

Tura počinje kod zgrade RTS-a gde se obilazi deo zgrade koji je namenski ostao nepromenjen kao i spomen ploča nastradalim radnicima.

Obilazak se nastavlja posetom zgradi Generalštaba Ministarstva odbrane, potom se prelazi na Novi Beograd do zgrade poslovnog centra Ušće, Kineskog kulturnog centra, Hotela Jugoslavija a tura se završava u Zemunu, na Avijatičarskom trgu, posetom zgradi Komande vazduhoplovstva.

Ovakva tura možda može izazvati ambivalentne reakcije.

Jasno je da građanima Srbije, u ovom slučaju stanovnicima Beograda nije potrebno podsećanje na strahote NATO bombardovanja koje su preživljavali 78 dana 1999. godine. Sve što su osećali tada lako mogu prizvati nazad u sećanje i ponovo se sresti sa tim zamršenim čvorom emocija, bez potrebe da prošetaju pored zgrada koje su pretrpele udare bombi.

Tako,prva reakcija onih koji vide oglas za ovu turu može biti negativna. Zašto bi neko osmislio ovako nešto i zarađivao na pričama o događajima koji su ostavili tako dubok trag u životima svih koji su ih preživeli a posebno onih koji su izgubili nekog svog?

Potom, posle nekoliko kratkih trenutaka kontemplacije postaje jasno da ova tura, zapravo, nije stvar profita i zarađivanja od nečije muke.

Mnoga mesta stradanja su pretvorena u memorijalne centre ili muzeje koje danas obilazi hiljade turista.

Mi možda formalno jesmo turisti kada odlazimo u posetu muzeju Banjičkog logora ali karta koju plaćamo da bi ušli u njega zapravo nam daje pristup ljudima koji su tu boravili. Posmatrajući njihove fotografije, predmete koji su ostali iza njih i slušajući o njihovom stradanju, njihova muka i oni sami su pred našim očima živi.

"Privatna tura NATO bombardovanja Beograda" jeste turistička tura ali nije namenjena nama. Iz organizacije koja je vodi su nam rekli da na ovu turu najčešće idu gosti iz SAD, Francuske, Velike Britanije, odnosno zemalja članica NATO pakta.

Najviše je pitanja o razlozima bombardovanja, jer, kako kažu organizatori, mnogima nije jasno zašto se to dogodilo a jednako ih interesuje i kakav je život bio u tom periodu.

Dodali su da su gosti u najvećoj meri veoma obrazovani ljudi otvorenog uma, koji  žele da čuju informacije iz prve ruke te je cilj organizatora bio da im ponudi perspektivu koju svakako nisu znali a verovatno ni očekivali.

(Telegraf Biznis)

Video: Da se smrzneš: Ovo su cene proizvoda u Olimpijskom šopu, a redovi su nerealni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>