• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mesar, tesar ili klesar", mogao je Bora Čorba biti bilo šta: A koji zanat je najteži? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogao je Bora Đorđević biti bilo šta - pekar, lekar, apotekar - ali ipak nije mogao bez rokenrola

  • 3
Pekar, klesar, mesar, lekar, Bora Čorba Foto: Bus Plus Production/ATAImages, Shutterstock

Lepo je Bori Đorđeviću (Bora Čorba) govorio tata ,,mani muzikante, važna je škola, socijalno, zdravstveno i redovna plata", ali čuveni muzičar ipak nije mogao bez rokenrola. Od 1978. godine ređali su se vanvremenski hitovi Lutka sa naslovne strane, Rokenrol za kućni savet, Amsterdam i nama u ovom slučaju zanimljiva ,,Pekar, lekar, apotekar".

U njoj Bora Čorba peva da je ,,mogao biti bilo šta - pekar, lekar, apotekar, kolar, stolar... ali i mesar, tesar, klesar...". Nas je interosovalo kome je zapravo"najteže": mesaru, tesaru ili klesaru?

Ako ste se pitali (i tada ste verovatno mlađi), tesari obrađuju masivno drvo i poluproizvode od drveta, izrađuju i montiraju drvene skele, radne platforme i krovne konstrukcije.

Pretragom oglasa, hitno se traži jedan u Novom Sadu a zarada je 6 evra po satu (od 7 do 17 časova), dok je slobodna samo nedelja. Pa i nije tako primamljiva ponuda, zar ne?

Na istom sajtu traže se i armirači, tesari i zidari za rad u Nemačkoj, a zarada je od 3.500 do 5.000 evra.

Prema aktuelnoj ponudi oglasa, plata mesara se kreće od oko 60.000 do 80.000 dinara. To su one žene i muškarci koji nam ljubazno seku meso, čiste ribu, odgovorni su za kvalitet proizvoda...

Iako nismo uspeli da nađemo oglase za klesare (ili i kamenorezce), pretragom smo naišli na mladog Miloša Jovanovića (25) koji se bavi ovim zanatom, a najveći projekat mu je bila izrada ornamenata, greda, frizova, bazisa (24 komada) za Hram Svetog Save u Beogradu poručio je za Priče sa dušom.

A šta je sa pekarima?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz jula ove godine, u Srbiji je u drugom kvartalu bilo zaposleno ukupno 2.367.170 lica, od čega je njih 91.975 radilo u proizvodnji prehrambenih proizvoda (u koje spadaju i pekari).

Iako na oglasima vešto kriju zaradu pekara, u jednom smo pronašli da se nudi ona od 130.000 dinara. Takođe, traže se prodavci u pekari čija se zarada kreće oko 80.000 dinara.

Isprva zarada od 1.000 evra za pekara zvuči zaista primamljivo ali kada se na jednu stranu papira stave zaduženja, a sa druge strane zarada, pa se papir prepolovi na pola, ipak ne dobijate "savršen" presek.

Ljuboje Ljupče Smolović, čuveni čačanski burekdžija, pak tvrdi da uz malo sreće i puno rada ovaj zanat može biti isplativ - ali da ga omladinci sve više zaobilaze.

Da li vi znate za neki još teži zanat od ovih navedenih? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    7. avgust 2024 | 18:12

    Приземни Бора као и обично а вансеријски текстописац. Божији дар или већ шта је али ЈЕДИНО МОЈЕ је ипак текст човјека великог срца, генија, мени омиљеног... и не могу да разумијем огорчену мржњу и према њему јер на "овог" није пљуно....

  • Deda mole

    7. avgust 2024 | 16:42

    Jedan odnajtezih poslova je kesonac izvođač radova na izradi betonski stubova za mostove preko velikih reka n.p.most Gazela

  • No

    7. avgust 2024 | 19:23

    Bora je zaboravio da nabroji kovaca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>