• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja stopa inflacije u Holandiji u julu porasla na 3,7 odsto

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija je porasla pre svog cena stanarina koje u proseku skočile za 5,5 odsto u odnosu na isti mesec lane, a značajno su porasle i cene duvana

  • 0
holandija Foto: Shutterstock

Godišnja stopa inflacije u Holandiji je u julu porasla sa junskih 3,2 odsto na 3,7 odsto, u skladu sa prethodnom preliminarnom procenom, objavila je holandska Centralna kancelarija za statistiku (CBS).

Inflacija je porasla pre svog cena stanarina koje u proseku skočile za 5,5 odsto u odnosu na isti mesec lane, a značajno su porasle i cene duvana, prenosi NL tajms.

Promene cena motornih goriva su nasuprot tome uticale su na smanjenje stope inflacije.

Motorna goriva su u julu bila skuplja za 1,5 odsto nego godinu dana ranije, što predstavlja značajno usporavanje u odnosu na junski godišnji rast za 10,2 odsto.

Holandska inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) koji koristi Evrostat je u julu porasla za 3,5 odsto međugodišnje, ubrzavši u poređenju sa junskih 3,4 odsto.

Inflacija u evrozoni je u julu porasla sa junskih 2,5 odsto na 2,6 odsto, što znači da je holandska stopa inflacije iznad proseka evrozone.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: Prosečna plata u Srbiji će do polovine 2025. dostići 1.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>