• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljušturu ove školjke ni slučajno nemojte vaditi iz mora: Strani turisti platili kaznu od 1.800 € u Hrvatskoj

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Državljanin Holandije i državljanin Austrije platili su paprene kazne zbog vađenja ljuštura ove školjke iz mora

  • 0

Policija u Istri je prošlog vikenda imala pune ruke posla sa neobaveštenim i pomalo bahatim turistima. Naime, policija je prekršajno sankcionisala dvojicu muškaraca koji su iz mora izvadili mrtve jedinke plemenite periske (Pinna nobilis).

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa, te je zabranjeno namerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, oštećivanje ili uništavanje područja u kojima se razmnožavaju ili odmaraju, držanje, prevoz, prodaja, razmena kao i nuđenje na prodaju ili razmenu živih ili mrtvih jedinki.

Policijska uprava Istra je saopštila  da je Umaška policija je 4. avgusta oko 14 časova na plaži kod Ulice Moela zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvadio tri ljušture školjke, a Stanice pomorske i aerodromske policije Pula-Pola istoga dana oko 16 časova u kampu na području Rovinja zatekla je 42-godišnjeg državljanina Holandije koji je iz mora izvadio dve ljušture školjke plemenita periska.

Kako se radi o strogo zaštićenim vrstama čiji je izlov i posedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1.800 evra.

Ako nađete ljušturu ove školjke bilo gde na hrvatskom primorju ni slučajno je nemojte vaditi iz mora.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>