• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ružu sa slike godinama traži FBI, poslednji put viđena u Atini: Ojadila ljude u prevari sa kriptovalutama

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U najnovijem potezu, zamrznuta joj je imovina

  • 0
Ruja Ignatova Foto: FBI/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Žena koju FBI traži zbog organizovanja prevare sa kriptovalutom vredne 4,5 milijardi dolara, poznate kao OneCoin, suočena je sa globalnim zamrzavanjem imovine, u postupku pokrenutom u ime investitora koji traže nadoknadu. Ruža Ignatova, poznata kao Nestala kraljica kriptovaluta, sada je podložna globalnoj zabrani koja sprečava prodaju ili premeštanje njene imovine.

Ignatova nije viđena otkako je sišla sa Ryanair leta u Atini, Grčka, pre više od šest godina. U junu je BBC otkrio njene veze sa bugarskim podzemljem i čovekom za koga se široko veruje da je organizovani kriminalni šef koji je bio umešan u njeno nestajanje. Zabrana, koja je postala javna u sredu na Visokom sudu u Londonu, deo je grupne tužbe koju je podnelo više od 400 investitora OneCoina.

Predvodi je Jennifer McAdam, koja je izjavila da su ona i njeni prijatelji i porodica izgubili više od 200.000 funti u prevari OneCoin.

- Videla sam iz prve ruke kako je ova prevara uticala na toliko života. Priče žrtava su potpuno srceparajuće, a finansijska propast u kojoj su ostavljeni je nepodnošljiva - istakla je ona.

Gospođa McAdam, iz Škotske, prvi put je podelila svoju priču 2019. godine sa BBC-jevim podcastom Nestala Kraljica Kriptovaluta. Kao i drugi intervjuisani iz Ugande i SAD-a, ubedila je svoje najbliže prijatelje i porodicu da investiraju pre nego što je shvatila da je u pitanju prevara.

Samo u Velikoj Britaniji, BBC procenjuje da su investitori OneCoina izgubili više od 100 miliona funti.

Investitore OneCoina u grupnoj tužbi zastupa advokatska kancelarija Mishcon de Reya.

- Tužba je i dalje otvorena u ovom trenutku, tako da podnosioci zahteva još uvek mogu da se pridruže. Samo oni investitori koji se prijave za tužbu moći će da dobiju bilo kakvu nadoknadu koja bude ostvarena - rekao je Rhymal Persad, partner u firmi.

Zabrana zamrzavanja imovine nije usmerena samo na gospođu Ignatovu već i na još sedam drugih osoba i četiri kompanije - za koje se navodi da su povezane sa OneCoinom na neki način.

Među njima je i suosnivač OneCoina, Sebastian Greenwood, koji se nalazi u američkom zatvoru i služi 20-godišnju kaznu zbog svoje uloge u prevari.

Takođe su podložni zamrzavanju britanski biznismeni Christopher Hamilton i Robert MacDonald, koji su se pojavili na sudu u Londonu. Par je optužen od strane američkih vlasti za pranje novca OneCoina, ali pokušaji da se izruče u SAD kako bi se suočili sa suđenjem nisu uspeli.

Takođe su podložne zamrzavanju dve kompanije sa Guernsey-a, koje je, kako je BBC otkrio 2021. godine, gospođa Ignatova koristila za kupovinu penthausa u Kensingtonu vrednog 13,5 miliona funti i stana u istom zdanju vrednog 1,9 miliona funti za njene telohranitelje.

Promoteri OneCoina su takođe podložni zamrzavanju imovine. Iako su, poput investitora, možda pretrpeli gubitke kada je OneCoin propao i gospođa Ignatova pobegla, navodi se da su zaradili značajne sume kroz regrutovanje novih investitora.

Promoteri čija je imovina zamrznuta su: Kari Wahlroos, Muhammad Zafar, Moynul Islam i Monirul Islam.

(Telegraf Biznis)

Video: Kupila majicu na "sniženju", kući shvatila da je upala u zamku: Majka prevarena u dečjem butiku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>