• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka energetska kompanija Uniper će isplatiti 3,4 milijarde evra vladi u Berlinu

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cifra još uvek nije konačna

  • 0
Hamburg, Nemačka Foto: Pixabay/manne1409

Nemačka energetska kompanija Uniper objavila je da će isplatiti 3,4 milijarde dolara vladi u Berlinu i tako delimično otplatiti pomoć države koju je dobila tokom energetske krize u Evropi.

Uniper je još krajem 2023. izdvojio više od dve milijarde evra za isplatu nemačkoj državi, a u junu je te rezerve podigao na nešto manje od 2,9 milijarde evra i sada na 3,4 milijarde evra, prenosi Blumberg.

Cifra još uvek nije konačna pošto će tačan iznos biti poznat kada budu dostupni podaci o poslovanju Unipera za 2024, dodaje se u saopštenju.

Sredstva će verovatno biti prebačena nemačkoj državi početkom sledeće godine.

Kako prenosi Rojters, vest je znak da bi kompanija Uniper koju je krajem 2022. nacionalizovala nemačka vlada mogla da bude iznova privatizovana počev od sledeće godine.

Uniper je u junu pred arbitražnim sudom u Stokholmu dobio više od 13 milijardi evra odštete za gas koji ruski Gasprom nije isporučivao od 2022. godine.

Sud je takođe dodao da Uniper ima pravo da raskine dugoročne ugovore o snabdevanju gasom sa ruskom državnom kompanijom Gasprom njeft, preneli su mediji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>