• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećali kompenzaciju za donatore jajnih ćelija, a onda poručili: "Nemojte to raditi zbog novca"

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika Britanija trenutno ima manjak donatora jajnih ćelija

  • 0
trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Kompenzacija za donatore jajnih ćelija u Velikoj Britaniji će prvi put posle više od decenije biti povećana, ali regulator za plodnost upozorava da ljudi ne bi trebalo da doniraju isključivo zbog novca. U Velikoj Britaniji je nezakonito plaćati nekome za njihove jajne ćelije, ali se isplaćuje kompenzacija za pokrivanje troškova, koja će od 1. oktobra porasti sa 750 na 986 funti, delimično zbog inflacije.

Velika Britanija trenutno ima manjak donatora jajnih ćelija, posebno iz crnačkih i etničkih manjinskih zajednica. Jasmin Šarman, koja je prvi put donirala sa 18 godina, izjavila je da ih je motivisalo to što je uočila manjak donatora iz manjinskih zajednica. Sada sa 26 godina, Mx Sharman je donirala tri puta i deli svoje iskustvo na TikToku, gde su komentari često usmereni na to da kompenzacija nije dovoljno velika.

Povećanje kompenzacije dolazi prvi put od 2011. godine, a Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) navodi da je cilj naći ravnotežu između nagrađivanja donatora za njihovo vreme i prepoznavanja da je donacija jajnih ćelija u Velikoj Britaniji altruistički čin. Donacija isključivo zbog novca nosi sa sobom rizike, uključujući nelagodnost tokom procesa sličnog IVF tretmanu.

Donatori su takođe svesni da deca rođena iz njihovih jajnih ćelija mogu pokušati da ih kontaktiraju nakon što napune 18 godina.

Šarlot Holmes, koja takođe deli svoje iskustvo na društvenim mrežama, trenutno prolazi kroz proces donacije po drugi put. Ona smatra da povećanje kompenzacije može pomoći u rešavanju trenutnog nedostatka donatora, iako dodaje da dodatnih 250 funti verovatno neće napraviti veliku razliku.

Belle Brittle, koja je donirala jajne ćelije prošle godine, deli sličan stav, ističući da bi povećanje kompenzacije moglo podstaći ljude da razmisle o donaciji, prenosi BBC.

Klinike kao što je Bourn Hall Fertility Clinic se nadaju da će ovo povećanje pomoći u rešavanju trenutnog manjka donatora, dok se naglašava da proces donacije zahteva istinsku ličnu posvećenost i da se donatorima nudi savetovanje i medicinski pregledi pre donacije.

(Telegraf Biznis)

Video: Otkrili smo "tajni sastojak": "Parfimerija "Sava", mesto u kojoj se događa magija već 70 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>