• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je omiljena destinacija Rusa, Nemaca i Britanaca: Zabeležena poseta veća za 111 odsto u odnosu na lane

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema turskom Ministarstvu kulture i turizma, zemlju je posetilo 26,1 milion turista

  • 0
Češme, Turska, letovanje Foto: screenshot/Youtube/Bewegte Bilder

Putovanje u Tursku nudi uzbudljive avanture i predivna iskustva, bilo da putujete sami ili se odlučite za turističke pakete. U prvoj polovini 2024. godine, Turska je zabeležila rast broja turista od 13,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema turskom Ministarstvu kulture i turizma, zemlju je posetilo 26,1 milion turista, dok su prihodi od turizma porasli za 9,3%, dostigavši 23,7 milijardi USD. Prosečni dnevni trošak po posetiocu iznosio je 98 USD.

Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy izjavio je da su rezultati za prvih šest meseci potvrdili posvećenost Turske da na kraju godine dostigne cilj od 60 miliona posetilaca i 60 milijardi USD prihoda. Tradicionalna tržišta kao što su Rusija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavila su sa rastom, dok je najveći porast zabeležen na kineskom i japanskom tržištu.

Turska obala očarava posetioce svojom neverovatnom lepotom, nudi mnogo više od savršenog mora i plaža sa Plavom zastavom. Turska rivijera i njen glavni grad Antalija, obećavaju prekrasne pejzaže, vrhunsku mediteransku kuhinju, veličanstvena antička mesta otvorena do ponoći, te avanture koje uključuju planinarenje i sportske aktivnosti na vodi. S obzirom na ovu raznolikost, nije iznenađujuće što Antalija godišnje privlači milione turista.

Rusija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, tradicionalno najveća tržišta Turske, nastavila su sa rastom jer su posetioci pohrlili u glavne turske turističke centre: Antaliju, Istanbul, Izmir i Muglu. Više od 2,7 miliona Rusa i 2,5 miliona Nemaca odabralo je Antaliju za svoju destinaciju za odmor, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo, treće najveće tržište Turske, pokazalo rast od 19%, sa gotovo 1,8 miliona Britanaca koji su posetili Tursku u prvoj polovini godine.

Turska je ostvarila najveći rast na kineskom tržištu, ugostivši više od 187.000 posetilaca, što je povećanje od 111% u odnosu na isti period prošle godine. Više od 56.000 japanskih turista posetilo je Tursku u prvih 6 meseci 2024. godine, što je za 96% više nego u istom periodu 2023. godine, piše Biznisinfo.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>