• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je Narodna banka Srbije smanjila kamatnu stopu treći put zaredom? Stigla odluka

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra

  • 0
Narodna Banka Srbije Printskrin: Google Maps

Narodna banka Srbije danas donosi odluku o kretanju referentne kamatne stope. Da li će ispratiti prethodne dve odluke, kada je smanjila kamatnu stopu za po 25 baznih poena, ostati na onoj od prošlog meseca ili je pak povećati?

Ipak, izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,0%. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,75%) i kreditne olakšice (7,25%).

"Prilikom donošenja odluke da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je istakao da je referentna kamatna stopa na prethodna dva sastanka smanjena za ukupno 50 baznih poena i da je potrebno sagledati efekte donetih mera, kao i da je, i pored povratka inflacije u granice cilja, i dalje neophodna opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije", navodi se u saopštenju koji u daljem delu teksta prenosimo u celosti:

"Izvršni odbor je istakao da opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije nalažu kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega i dalje povećani geopolitički rizici i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda. Na izražene varijacije u proceni različitih institucija u pogledu kretanja svetske cene nafte, pored prisutne međunarodne neizvesnosti, utiču i brojni drugi faktori na strani ponude i tražnje, a pre svega promenljivi izgledi za rast kineske ekonomije. U izvesnoj meri opreznost u donošenju odluka o monetarnoj politici zahtevaju i izgledi za globalnu inflaciju u narednom periodu, koji ukazuju da će njeno usporavanje biti postepenije nego što se prethodno očekivalo, a u skladu s tim sporiji će biti i tempo ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Takođe, opreznost je potrebna i zbog neizvesnog uticaja vremenskih prilika na karakter ovogodišnje i globalne i domaće poljoprivredne sezone.

U skladu s očekivanjima Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija se u maju vratila u granice cilja, nakon čega je u junu dodatno usporila na 3,8%. Usporavanju inflacije prethodnih meseci doprinosile su sve komponente inflacije. Izvršni odbor očekuje da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama ciljanog raspona (3 ± 1,5%) u celom horizontu projekcije. Prema avgustovskoj centralnoj projekciji, nakon privremenog rasta u julu, inflacija bi trebalo da uspori i da se tokom naredne godine približi centralnoj

vrednosti cilja od 3%.

Na privremeni rast inflacije u julu u najvećoj meri će uticati serija jednokratnih poskupljenja pojedinih prehrambenih proizvoda, na šta se odražava rast cena ovih proizvoda na svetskom tržištu ili sirovina u njihovoj proizvodnji, kao i pojedinih usluga koje pripadaju kategoriji regulisanih cena. Ponovnom smanjenju inflacije nakon jula doprineće i dalje restriktivni monetarni uslovi, niža uvozna inflacija, kao i očekivani pad svetske cene nafte u skladu s fjučersima. Pored toga, doprinos će dati pad inflacionih očekivanja, koji ukazuje i na visok kredibilitet monetarne politike Narodne banke Srbije.

Prema prvoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, ekonomska aktivnost je i u drugom tromesečju zabeležila veći međugodišnji rast nego što smo očekivali u majskoj projekciji, i taj rast je iznosio 4,2%. Pozitivna kretanja u realnom sektoru očekuju se i u nastavku godine, vođena rastom domaće tražnje.

Većoj privatnoj potrošnji trebalo bi da doprinese rast realnih dohodaka po osnovu viših zarada i penzija i smanjenje inflacije, a rastu investicija u osnovna sredstva povećana profitabilnost privrede iz prethodnih godina, visok priliv stranih direktnih investicija i kapitalna izdvajanja države, pre svega za potrebe ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu.

Prema oceni Izvršnog odbora, iako će domaća tražnja voditi rast i u narednom periodu, ne očekuje se da će ona znatnije uticati na inflaciju. Izvršni odbor Narodne banke Srbije će nastaviti da prati i analizira trendove na domaćem i međunarodnom tržištu i da odluke o budućoj monetarnoj politici donosi u zavisnosti od podataka koji budu pristizali, izgleda u kretanju inflacije i njenih ključnih faktora, kao i procene efekata donetih mera monetarne politike. Istovremeno, prilikom donošenja odluka

Izvršni odbor će voditi računa da se obezbedi očuvanje finansijske stabilnosti i povoljnih izgleda privrednog rasta. Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji s novim makroekonomskim projekcijama, koje će detaljnije biti predstavljene javnosti na konferenciji za novinare 14. avgusta, kada će biti dodatno obrazložene i donete odluke monetarne politike", dodaje se.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra 2024. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>