• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostojić : "Potrebna hitna zabrana izgradnje vikendica i apartmana, uništiće se turizam"

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Što se tiče cena, Ostojić naglašava da su one ključne za uspeh ne samo pojedinih objekata, već i čitavih destinacija

  • 0
Hrvatska more Split Foto: Shutterstock

Hotelijeri su zadovoljni tokom sezone, koja zbog svoje složenosti zahteva dnevno upravljanje poslovnim procesima. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske zadruge turizma (HUT), istakao je da je dosadašnji deo ove turističke godine vrlo dobar, iako je ovo prva godina u kojoj se turizam suočava sa realnošću nakon sjajnih sezona tokom "COVID godina."

Visoka popunjenost hotela i kampova visoke kategorije pokazuje uspešnost sezone, dok se objekti niže kategorije, poput onih s dve zvezdice, suočavaju s izazovima zbog inflatornih pritisaka. Hoteli sa pet zvezdica su popunjeni 96%, a kampovi iste kategorije 100%, dok su hoteli sa četiri zvezdice popunjeni 93%. Nasuprot tome, popunjenost vikendica je samo 22%, a komercijalnih objekata za kratkoročni najam oko 55%.

Ostojić upozorava na opasnost prekomerne izgradnje apartmana i vikendica, što može dovesti do propasti turističkih destinacija. Naglašava potrebu za hitnim zaustavljanjem dalje gradnje objekata za kratkoročni najam, jer prekomerni broj tih objekata opterećuje infrastrukturu i smanjuje atraktivnost destinacija.

Što se tiče cena, Ostojić naglašava da su one ključne za uspeh ne samo pojedinih objekata, već i čitavih destinacija. On poziva na pažljivo razmatranje cena kako bi se izbegle greške koje mogu negativno uticati na percepciju destinacije, prenosi Jutarnji.

Ostojić zaključuje da će nemačko tržište, i pored trenutnih izazova, ostati ključno za hrvatski turizam, ali da nema zamene za izgubljene goste sa jednog tržišta drugima.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>