• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle teške borbe sa rakom: Umrla Suzan Vojcicki, moćna žena u čijoj garaži je napravljen Gugl

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodila je Youtube od 2014. do 2023.

  • 0
Suzan Vojcicki Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Suzan Vojcicki, bivša izvršna direktorka YouTube-a, preminula je nakon borbe sa rakom. Izvršni direktor Google-a i Alphabet-a, Sundar Pičai, oglasio se na platformi X kako bi podelio svoj omaž ovoj liderki u industriji, a ubrzo su mu se pridružili i drugi, odajući počast.

Njen suprug, Denis Troper, objavio je vest o njenoj smrti putem Fejsbuka.

"S dubokom tugom objavljujem vest o smrti Suzan Vojcicki. Moja voljena supruga i majka naše petoro dece napustila nas je danas nakon dve godine borbe sa nemikrocelularnim rakom pluća. Susan nije bila samo moj najbolji prijatelj i partner u životu, već i briljantan um, brižna majka i draga prijateljica mnogima. Njeno nasleđe u našoj porodici i svetu je nemerljivo. Skrhani smo, ali zahvalni za vreme koje smo proveli s njom. Molimo vas da mislite na našu porodicu dok prolazimo kroz ovaj težak period," napisao je.

„Neizmerno sam ožalošćen gubitkom moje drage prijateljice Suzan Vojcicki nakon dve godine borbe sa rakom. Ona je bila ključna za istoriju Google-a kao i bilo ko drugi, i teško je zamisliti svet bez nje. Bila je neverovatna osoba, liderka i prijateljica koja je imala ogroman uticaj na svet, a ja sam jedan od mnogih Guglovaca koji su bolji zahvaljujući njoj. Nedostajaće nam neizmerno. Naše misli su uz njenu porodicu. Počivaj u miru, Susan,“ napisao je Pičai.

Suzan Vojcicki je vodila Alphabetovu kompaniju YouTube od 2014. do početka 2023. godine. Takođe je bila savetnica za Google i njegovu matičnu kompaniju, Alphabet.

Imala je duboko ukorenjenu povezanost sa Google-om, jer su 1998. godine Sergej Brin i Leri Pejdž iznajmili njenu garažu kako bi razvili Guglov pretraživač, piše Forbes. Pridružila se Google-u kao 16. zaposleni 1999. godine. Takođe je zagovarala akviziciju YouTube-a za 1,65 milijardi dolara, a kasnije je povećala broj gledalaca platforme na 2,5 milijardi mesečnih korisnika.

Inače, Mark, njen sin (19), pronađen je mrtav u studenstkom domu ranije ove godine.

(Telegraf.rs/Hindustan Times)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>