• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šok na berzi, cena gasa na najvišem nivou: Nakon ukrajinskog produra na Kursk neizvesna zima?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutni gubitak ruskog snabdevanja tom rutom smanjio bi očekivane zalihe gasa u evropskim skladištima krajem oktobra, kažu stručnjaci

  • 0
Gasovod Rusija, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Blokada protoka gasa iz Rusije prema Evropi preko Ukrajine i vojna akcija ukrajinskih snaga u Rusiji pogurale su cene gasa na berzi na Starom kontinentu na najviši nivo od početka godine. Trgovanje na najvećoj evropskoj gasa u Holandiji u petak je zaključena cenom od 41 evra za megavatsat, što je rast od početka nedelje za 14 posto.

- Rano zaustavljanje tranzitnih isporuka gasa preko Ukrajine, u svetlu upada ukrajinskih trupa ove nedelje u jugozapadnu Rusiju, moglo bi dovesti do skoka zimskih cena za dodatnih 17 posto sa sadašnjeg nivoa na oko 50 evra za megavatsat - ocenio je analitičar Energy Aspects-a za portal Montelnews, a prenosi Jutarnji. Tržište definitivno reaguje na pretnju i to nije zanemarivo, podvlači portal.

- Pažnju zainteresovanih strana na evropskom tržištu gasa privukla je i informacija da su ukrajinske snage u pohodu na rusku oblast Kursk zauzele postrojenje za kompresiju gasa Sudža u blizini istoimenog grada. Montelnjuz prenosi informaciju ukrajinske kompanije koja upravlja gasovodima da nemaju saznanja o zauzimanju Sudže i da nije bilo prekida dotoka gasa iz unutrašnjosti do Sudže.

- Vidimo scenario po kojem bi Gasprom mogao da odluči da ne transportuje gas kroz Sudžu s obzirom na izveštaj o zauzeću merne stanice od strane Ukrajine, ili bi borbe u blizini stanice mogle da izazovu štetu i prekinu protok - ocenio je analitičar Džejms Vadel za Montelnjuz.

Pražnjenje zaliha?

Iako se očekivalo da će protok ruskog gasa kroz Ukrajinu prestati do kraja godine, trenutni gubitak ruskog snabdevanja tom rutom smanjio bi očekivane zalihe gasa u evropskim skladištima krajem oktobra. Istovremeno, on ocenjuje da pražnjenje zaliha preko očekivanog tempa verovatno ne bi predstavljalo problem za predstojeću grejnu sezonu, ali bi dopuna 2025. godine bila, zaključuje Montelnjuz, „veoma teška".

- Ako bi došlo do momentalnog smanjenja ruske ponude, očekivali bi cene na holandskoj TTF berzi za zimu 2024-25. do 50 evra po megavat-satu, uz opciju široke zamene gasa ugljem – komentariše Vadel. Montelnjuz prenosi uveravanja zainteresovanih strana na tržištu gasa da je tržište trenutno dobro snabdeveno, a situacija sa skladištenjem prilično opuštena.

Snabdevanje gasom u Evropskoj uniji, prema poslednjim merenjima udruženja evropskih gasnih operatera Gas Infrastructure Europe, je na 87 odsto popunjenosti kapaciteta, popunjenost je u stalnom porastu i nadomak cilja od 90 odsto.

-Blagi početak zime mogao bi da ograniči dalji rast cena gasa - ocenjuje za Montelnjuz analitičar jednog komunalnog preduzeća iz Nemačke.

(Telegraf Biznis)

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>