• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Talas stečajeva se nastavlja u Nemačkoj: Samo u julu postupak je pokrenulo više od hiljadu preduzeća

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogođeni su svi sektori a najviše prerađivačka industrija

  • 0
Katanac, lanac, vrata, kapija, kuća, dvoriše, zaključano Foto: Pixabay

Talas stečajeva u Nemačkoj nastavio se i u julu, dostigavši najviši nivo u deset godina, saopštioj je Institut za ekonomska istraživanja (IWH). Tokom prošlog meseca zahtev  za pokretanje stačajnog postupka podnelo je ukupno 1. 406 preduzeća, za trećinu više nego lani, izračunao je IWH u istraživanju objavljenom krajem nedelje.

Institut analizira najnovije podatke sudova o zahtevima za objavu stečaja i povezuje ih sa bilansima preduzeća, napominje agencija dpa.

U 10 odsto kompanija sa najvećim prihodom stečajevi će obuhvatiti gotovo 10 hiljada radnih meesta, upozorili su.

U 2023. godini stečaj je prema podacima zavoda za statistiku objavilo 17. 814 kompanija, za 22.1 odsto više nego u prethodnoj godini.

Talas stečajeva u julu zahvatio je sve sektore, ali najveći skok beležila je prerađivačka industrija sa 145 zahteva u julu, za 45 odsto više nego u junu.

Podaci za avgust trebali bi pokazati blagi pad, ali septembar će doneti nastavak uzlaznog trenda, rekao je voditelj istraživanja o stečajevima u IWH-u Stefen Mueler.

To znači da će se broj zahteva verovatno zadržati iznad pretpandemijskog nivoa, procjenjuje Mueler.

IWH-ovi podaci za jul nadovezuju se na istraživanje savetodavne kompanije za restrukturiranje poslovanja Falkensteg prema kojoj su u prvoj polovini godine zahtev za objavu stečaja podnela 162 preduzeća sa prometom većim od 10 miliona evra, za 41 odsto više nego u istom prošlogodišnjem vremenskom periodu.

Talas stečajeva srednjih i velikih poduzeća u Nemačkoj pokrenuli su poskupljenje energije i materijala i slabija potražnja, a najviše zahteva podnele su kompanije u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači mašina, citirao je poslovni list Handelsblatt rezultate istraživanja.

U maju Nemačka industrijska i trgovinska komora DIHK prognozirala je nastavak uzlaznog trenda, istaknuvši da nemačku ekonomiju koče strukturni problemi poput nedostatka kvalifikovane radne snage.

(Telegraf BIznis/Poslovni Dnevnik)

Video: Kompanija MV Investment iz Beograda kupila hotel Jugoslaviju za 3,17 mlrd din

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>