• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka: Oko 4,6 miliona ljudi radi prekovremeno, 900.000 njih bez nadoknade

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za većinu zaposlenih prekovremeni rad može trajati najviše pet sati nedeljno

  • 0
Radnik Nemačka Foto: Shutetrstock

Otprilike svaki osmi zaposleni u Nemačkoj prošle je godine radio više nego što je predviđeno ugovorom o radu, objavio je statistički zavod na osnovu odgovora iz mikropopisa.

To znači da je prekovremeni rad odradilo 12 odsto, odnosno 4,6 miliona od ukupno nešto manje od 39,3 miliona zaposlenih u Nemačkoj.

Prekovremeni sati se obično prate u vremenskoj tabeli i kasnije se mogu koristiti kao slobodni dani. Taj oblik korištenja navelo je 71 odsto ispitanika.

Prema vlastitim rečima, oko 20 odsto, što je oko 900.000 zaposlenih, obavlja prekovremeni rad bez novčane nadoknade dok je 17 odsto reklo da su plaćeni za duži rad.

Za većinu zaposlenih prekovremeni rad može trajati najviše pet sati nedeljno. Nešto manje od petine (19 odsto) prekovremeno radi više od 15 sati nedeljno.

Prekovremeni rad posebno je zastupljen u uslužnim delatnostima iz sektora finansija i osiguranja, a najmanje u ugostiteljstvu.

(Telegraf Biznis/Fenix)

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>