• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivena velika opasnost za vlasnike ovog uređaja: Hakeri pomoću njega mogu zaviriti i u spavaću sobu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje je pokazalo da je dovoljno da se hakeri približe na oko 130 metara od uređaja kako bi iskoristili propust i preuzeli kontrolu.

  • 0
zagrljaj, ljubav, pomirenje, par Foto: Shutterstock/fizkes

Kućni roboti postaju sve popularniji, posebno usisavači, ali i uređaji za pranje podova, prozora, šišanje trave i slično. Iako su korisnici ovih uređaja uglavnom zadovoljni, nisu svesni da neki od njih mogu predstavljati ozbiljan sigurnosni rizik.

Naime, sigurnosni istraživači su otkrili propuste u robotima i kosilicama kompanije Ecovacs, putem kojih hakeri mogu preuzeti kontrolu nad ovim uređajima. Naime, oni mogu "oteti" robote putem Bluetooth-a, i to ne samo kako bi upravljali njima na daljinu, već i preuzeli kontrolu nad kamerama i mikrofonima.

Istraživanje je pokazalo da je dovoljno da se hakeri približe na oko 130 metara od uređaja kako bi iskoristili propust i preuzeli kontrolu. Kada to postignu, mogu se povezati putem WiFi-ja i upravljati robotima na daljinu, imajući pristup osetljivim podacima kao što su mape prostorija, kućni WiFi podaci, a najopasnije je što mogu nadzirati vlasnike putem kamere i mikrofona.

Hakeri mogu gledati, slušati, pa čak i snimati privatne trenutke, što predstavlja ozbiljnu pretnju po privatnost. Ako dođu do takvih informacija, mogu ih zloupotrebiti, prodati ili ucenjivati vlasnike, prenosi ZIMO.

Iako su stručnjaci obavestili Ecovacs o ovim problemima, iz kompanije nisu odgovorili, pa se čini da su ovi sigurnosni propusti i dalje prisutni. Kako je vest dospela u javnost, očekuje se da će Ecovacs brzo reagovati i rešiti ove ozbiljne probleme.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>