• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poreska uprava: Od početka godine izvršeno je 2.159 kontrola, mera zabrane rada u 63 odsto slučaja

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od ukupno 35 izvršenih kontrola prometa preko fiskalnih uređaja u 24 slučaja izrečena je zakonska mera zabrane obavljanja delatnosti - 68.57 odsto, zbog utvrđenih nepravilnosti neizdavanja fiskalnih računa

  • 1
katanac rupica Foto: Shutterstock/Dmitriev Mikhail

Poreska uprava je od početka godine zaključno sa julom mesecom sprovela 2.159 kontrola evidentiranja prometa preko elektronskih fiskalnih uređaja, a meru zabrane rada izrekla je u skoro 63 odsto slučajeva.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, inspektori su mere privremene zabrane obavljanja delatnosti, zbog neevidentiranja prometa ili neprijavljenih radnika, izrekli u 62,81 odsto slučajeva, to jest kod 1.356 poreskih obveznika.

- Ovim kontrolama, obuhvaćeni su i obveznici koji su uzeli učešće na brojnim turističkim, kulturno-umetničkim, gastronomskim i sajamskim manifestacijama - dodaje se u saopštenju.

Kontrola je, između ostalih, vršena na manifestacijama u Beogradu - "Beer Fest", "Music Week", kao i Sajmu automobila, Kačarevu - "Slaninijada", Turiji - "Kobasicijada", Mačkatu - "Pršutijada", Temerinu - "Pasuljijada", Bajinoj Bašti -"Drinska regata" i Guči - "Sabor trubača".

Od ukupno 35 izvršenih kontrola prometa preko fiskalnih uređaja u 24 slučaja izrečena je zakonska mera zabrane obavljanja delatnosti - 68.57 odsto, zbog utvrđenih nepravilnosti neizdavanja fiskalnih računa.

U toku prvog vikenda u mesecu avgustu, na vrlo posećenom Saboru trubača u Guči u šest izvršenih kontrola, mera privremenog zatvaranja objekta zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena je u tri slučaja.

Svojevrsna zanimljivost je da u kontrolama na beogradskim muzičkim dešavanjima "Beer Fest" i "Music Week" - nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u osam izvršenih kontrola, što predstavlja dobar primer poštovanja poreskih obaveza i razvijene svesti kod poreskih obveznika.

Poreski inspektori su takođe izvršili 199 kontrola na posećenim turističkim destinacijama širom Srbije, kako bi utvrdili da li izdaju račun.

Imeđu ostalih, kontrolisani su maloprodajni objekti na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini, Divčibarama, Tari, Vrnjačkoj banji, Zlataru, Sokobanji, na Srebrnom jezeru, Adi Ciganliji i novosadskom Štrandu. Nepravilnosti su utvrđene u 113 slučajeva, gde je izrečena mera privremenog zatvaranja objekta.

Poreska uprava, zahvaljujući savremenim alatima novog modela fiskalizacije, raspolaže sa svim neophodnim podacima o prometu u realnom vremenu na svakoj maloprodajnoj lokaciji u državi.

Na taj način, uz primenu analize rizika i ciljanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilnost kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • КоЈа

    12. avgust 2024 | 14:28

    bravo za državu. zabraniti rad (ustavom zagarantovano pravo)!!! idi o ti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>