• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradi se najveći aerodrom u Africi vredan šest milijardi dolara: Opsluživaće 100 miliona putnika godišnje

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi aerodrom s četiri piste nalaziće se u blizini Adis Abebe

  • 0
Adis Abeba Foto: Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Aviokompanija "Etiopian erlajns“ (Ethiopian Airlines) je sa konsultantskom kućom Dar iz Dubaia potpisala ugovor  o izgrdanji "mega-aerodroma", najvećeg u Africi, vrednosti šest milijardi dolara kod glavnog grada Adis Abebe, objavili su državni mediji.

Novi aerodrom sa četiri piste bi opsluživao 100 miliona putnika godišnje, gradio bi se pet godina i zauzimao 35 kvadratnih kilometara, rekao je novinarima u petak generalni direktor „Etiopian erlajnsa“ Mesfin Tasev.

- Prva faza biće izgradnja aerodromskih instalacija kapaciteta za 60 miliona putnika godišnje, a sa završetkom druge faze preći će se na 100 miliona putnika godišnje - rekao je Tasev.

Kompanije Dar će, po ugovoru, pomoći „Etiopian erlajnsu“ da odabere izvođača radova.

"Etiopian erlajns" je najveća aviokompanija u Africi sa obrtom od sedam milijardi dolara 2023/2024. godine i prevozom 17,1 miliona putnika.

Čvorište te aviokompanije je Međunarodni aerodrom Bole u Adis Abebi koji ima maksimalni kapacitet od 25 miliona putnika godišnje, te bi budući aerodrom imao četiri puta veći promet od njega.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>