• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankarke varale ljude, nudile im posebne pogodnosti, pa ih "ojadile": Prisvojile oko 700.000 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudija istrage je protiv obe osumnjičene odredio jednomesečni istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnih dela

  • 0
Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Policija je završila istragu protiv 50-godišnje bankarske službenice zbog sumnje na prevaru i falsifikovanje isprava. Osumnjičena je od aprila 2021. do maja 2024. godine, dok je radila u banci u Čakovcu, lažno predstavljala kao visokopozicionirana zaposlena kako bi stekla značajnu imovinsku korist. Nudila je klijentima povlašćene štednje uz visoke kamatne stope, ali je zadržavala novac za sebe, i tom prilikom pravila lažne ugovore o oročenom depozitu.

Kako se navodi, ona je oštetila 10 osoba iz Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke opštine za više od 700.000 evra.

Istraga je deo šireg istraživanja zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, koje je započeto u junu ove godine, kada su dve bankarke bile uhapšene zbog izvlačenja 1,8 miliona evra iz banke u Čakovcu. Direktorka banke (50) i lična bankarka (55) osmislile su plan da klijentima nude oročenje depozita sa mesečnom kamatom od 1%, iako takav proizvod nije postojao u ponudi banke.

Koristeći poverenje koje su klijenti imali u ličnu bankarku, odlučili su da potpišu dokumente o isplatama gotovog novca sa svojih računa, iako taj novac nikada nisu primili. Takođe su ih navodile da donesu gotov novac u banku, ali ga nisu uplaćivale na račun banke, već su ga zadržavale za sebe. Na ovaj način su ostvarile protivpravnu imovinsku korist na štetu banke u iznosu od 1.812.650 evra.

Sudija istrage je protiv obe osumnjičene odredio jednomesečni istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnih dela. Direktorka banke, Narcisa Mrazović Hegedić, supruga istaknutog političara HNS-a i načelnika opštine Breznički Hum Zorana Hegedića, bila je jedan od glavnih aktera u ovoj prevari, prenosi Danica.

Prema izvorima iz Hegedićeve stranke, on navodno nije bio svestan njenih nedozvoljenih radnji, jer mu je ona prikazivala priliv novca kao dodatna primanja u banci. Istraga će utvrditi tačnost ovih tvrdnji, dok je u imovinskoj kartici načelnik naveo da njegova supruga prima platu od 2400 evra mesečno.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>