• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

NBS predstavlja izveštaj o inflaciji: Ostvaren blagi rast inflacije zbog većih cena hleba, kafe...

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Guverner je istakla da će Expo imati veliki uticaj na BDP zbog povećane produktivnosti

  • 1
Narodna banka Srbije Foto: Telegraf.rs

Narodna banka Srbije predstavlja danas izveštaj o inflaciji. Guverner Jorgovanka Tabaković je u prošlom obraćanju istakla da je u aprilu je iznosila 5 odsto, čemu je doprineo manji rast cena hrane, kao i drugi faktori.

Bazna inflacija u aprilu smanjena je na 4,8.Tabaković je tada istakla da je glavni cilj Narodne banke Srbije da se obezbedi nastavak opadanja bazne inflacije.

- Moram da naglasim da smo u mogućnosti da ublažimo monetarnu politiku jer smo se uspešno izborili da inflacijom. Rast BDP je veći od očekivanog. Inflacija je nase merilo uspeha. Ona je iznosila 3,8 u junu, ali je u aprilu povećana na 4,3 usled povećanja određenih proizvoda kao što su hleb, kakao, kafa...

Jorgovanka je potom dodala:

- Projektujemo da će inflacija manje opadati, ali da će biti 4 procenta do kraja godine, pa će u toku sledeće godine iznositi 3 procenata. Očekujemo i da će i bazna opadati i približiti se ukupnoj inflaciji.

Jorgovanka je otkrila da kamatne stope nisu smanjenje jer moraju da se sagledaju svi uticaji i već donete odluke.

Guverner je još jednom istakla da je bazna inflacija opala brze nego ocekivano, zbog čega će sada ukupna inflacija opadati sporije.

BDP rast u drugom tromesečju iznosio je 0,3 procenata što je izuzetan uspeh.

Guverner je potom dodala da će Expo imati veliki uticaj na BDP zbog povećane produktivnosti.

Učešće javnog duga u BDP-u je 50,3 procenata što je 2 procenta niže nego 2023. godine.

- Najturbulentiji izazovi su iza nas, ali rizici zahtevaju opreznost. Ponosna sam što sam u teškim trenucima bila baš ja guverner i što je tada održana cenovna monetarna i fiskalna sigurnost - istakla je Tabaković.

Kako je dalje objašnjeno, regulisane cene ćerasti manje nego prošle godine, te za ovu godinu nisu planirana povećanja struje i prirodnog gasa. Što se tiče cena u prodavnucama, one su snižene u odnosu na prošlu godinu i te cene ostaju i u narodnom periodu.

Cene hrane

Kako je Mirjana Miletić istakla u junu je grupa hrane bila dosta niža u odnosu na prethodnu godinu.

- Po pitanju cena hrane ne očekujemo značajnije inflatorne pritiske naravno pod pretpostavkom da ne dođe do nekih značajnijih šokova u međunarodnom okruženju suše koja bi uticala na značajne globalne i domaće sisteme - rekla je Miletić.

Kada je u pitanju Zakon koji će služiti za zaštitu korisnika finansijskih uslova, NBS je poslala svim bankama predlog i očekuje odgovore uskoro. Kamate na dozvoljene i ne dozvoljene iznose su ključne stavke u izmenama, ali Tabaković je najpre istakla da neće dati previše detalja dok je bude sve potpuno regulisano.

- To je Zakon koji mora da postigne win-win situaciju, moraju svi da dobiju i niko ne gubi. Stabilnost će biti ojačana ovim Zakonom - istakla je guverner.

Što se tiče marže, Tabaković je istakla:

- Mi smo u međuvremenu imali svoje redovne kontakte sa trgovinskim lancima koji su bili zahvalni što smo otvorili tu temu jer se ne samo u trgovinskim lancima nego i na putu do trgovinskih lanaca ponekad ili često zidaju cene često nepotrebno. Raduje me inicijativa i NBS će dati pun doprinos da se ne stvaraju takvi problemi i da niko nema monetarnu poziciju, pogotovo za proizvode koji su ključni za život.

Tabaković je potom pomenula i litijum.

- Šta se prvo uči o jednoj zemlji? Koliko ima kvadratnih kilometara teritorije, šta su njene grane, koliko ima stanovnika i šta su joj prirodna bogatstva. Šta su rudna bogatstva jedne zemlje kao njeni potencijali? Ko je to zaboravio hajde da se podsetimo zašto su se prirodna bogatstva zvala potencijal. Inteligencija svakog od nas je potencijal i jedino ako ga pretvorimo u neko znanje i obrazovanje mi imamo mogućnost. Mi smo potencijal pretvorili u mogućnost koja će se pretvoriti u konkretni rast bruto društvenog proizvoda. Aleksandar Vučić je spreman da ponovo stavi svoju političku budućnost na ispit time što će jedno od retkih prirodnih bogatstva staviti u funkciju razvoja ove zemlje. Pa šta je razlika onda, to što ne prodajemo sirovinu. Ja sam uverena da Srbija ne sme da propusti svoju šansu. Litijum je šansa Srbije i mi to moramo da pretvorimo u mogućnost - istakla je Tabaković.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>