• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vrata koja skrivaju prilike: AliExpress

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U poslednjih 10 godina AliExpress je postao prepoznatljivo ime, poznato i deci i odraslima. Potrebna vam je školska torba, znate gde možete da dobijete najbolju ponudu na internetu, moja žena želi nekoliko kupaćih kostima za leto, zna gde da ih potraži. Dobio sam novi telefon i potrebna mi je zaštitna torbica za njega... pogodili ste; AliExpress

  • 1
AliExpress Foto: Shutterstock

Iako je AliExpress, deo Alibaba Group Holding Ltd. revolucionirao način na koji kupujemo (skoro sve) putem interneta, put ove kompanije nije uvek bio jednostavan. Ali budućnost izgleda sjajno i na njoj možemo čak i da zaradimo novac!

Jeftino - Magična reč

Kada je AliExpress počeo da nudi svoje proizvode u Srbiji, bili smo zbunjeni! Pronalaženje gotovo svega za delić cene koju bismo platili bilo kojoj lokalnoj prodavnici.

Njihova strategija je bila da se probiju na tržište pružajući veliki izbor proizvoda po niskoj ceni. Delovalo je tako dobro da je preraslo u pomamu. Svi su kupovali sve vreme, posebno što su troškovi isporuke bili tako niski, a ponekad je isporuka bila čak i besplatna.

Mnogi preduzetnici ovde u Srbiji čak su razvili profitabilne biznise, kupujući na veliko na AliExpress ili Alibaba (veb-sajt posvećen prodaji robe na veliko) i nudeći ih na drugim platformama uz nove cene i marketinšku kampanju.

Doživljaj nije uvek idealan

Sa tako ogromnim obimom prodaje širom sveta, bilo je prirodno očekivati probleme. Brzo su se mnoge poštanske usluge širom sveta, uključujući i našu Poštu, našle zatrpane velikim količinama sitnih malih paketa.

Paralelno sa tim, sve više korisnika je počelo da se žali da ne dobija njihove pakete. Poštanske usluge su morale da optimizuju i povećaju svoju aktivnost, dok je AliExpress morao da unapredi svoju korisničku podršku.

Iako je došlo do određenog poboljšanja, opšti osećaj javnosti je bio da je naručivanje na AliExpress-u lutrija, nikad ne znate kad će isporuka stići.

AliExpress je čak počeo da šalje proizvode u Srbiju, preko Mađarske, kako bi ubrzao proces, što je izgleda malo poboljšalo situaciju.

Duga čekanja, ponekad uzalud, kao i značajno povećanje troškova isporuke u kombinaciji sa pojavom novih konkurenata (Temu, BANGGOOD, Shein...) uticalo je na opšte raspoloženje prema kompaniji.

Kako da zaradite na Aliexpress-u

Umesto da samo trošite novac na AliExpress, možete početi da zarađujete koristeći bilo koju od ovih ideja:

  • Registrujte se kao prodavac na Aliexpress-u i počnite da prodajete svoju robu potrošačima na međunarodnom nivou.
  • Obavezno izračunajte svoje naknade i rizike, a zatim brzo pristupite stotinama miliona potencijalnih kupaca širom sveta.
  • Postanite AliExpress saradnik nudeći različite proizvode na svom sajtu ili nalogu na društvenim mrežama. Imajte na umu da i u ovom slučaju niste ograničeni na određeno geografsko tržište.
  • Trgujte cenom Alibabinih akcija: Prijavom na KapitalRS dobijate besplatan pristup e-knjizi koja će vas voditi kroz platformu za trgovanje i pokazati vam kako da trgujete i potencijalno zaradite novac trgujući cenom Alibabinih akcija. Registrujte se ovde!

Budućnost Alibabe u Srbiji

Suočavajući se sa oštrijom konkurencijom nego ranije, Alibaba je sada gigant e-trgovine koji treba da se bori za svoje mesto na tržištu, a istovremeno pokušava da proširi svoje poslovanje. Možda ste primetili na Olimpijskim igrama u Parizu da su mnogi različiti oglasi i logotipi Alibaba Grupe bili jasno vidljivi dok kompanija pokušava da promoviše svoja 2 glavna brenda: aliExpress i AliPay (sistem plaćanja).

Poslednjih nedelja sve je više glasina o tome da Aliexpress & Alibaba otvara skladište ili logistički centar upravo ovde u Srbiji. Ako se to dogodi u bliskoj budućnosti, Srbija će postati čvorište za Alibabu, koje će joj omogućiti da pokrije region jugoistočne Evrope i čak nam u određenim slučajevima nudi isporuke u roku od 48h.

Mislite li da možete imati koristi od ove situacije? Registrujte se sada, preuzmite svoj 100% besplatan vodič i počnite da vežbate svoje veštine koristeći besplatan demo nalog. Pridružite se!

(Telegraf.rs/PR)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    16. avgust 2024 | 11:41

    Zadnji paket mi je isporucen preko Madjarske,pise posta Budapest.Da se ceka,ceka se.Da nasa posta nije krala pakete kada je pocela korona,bilo bi sve mnogo jednostavnije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>