• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I pored brojnih zabrana, na američkim cestama će se naći kineski robobusi: Testiranje dobilo zeleno svetlo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz WeRidea su na medijske upite odgovorili kako trenutno imaju 12 aktivnih vozila u SAD-u za koje su dobili dozvolu za testiranje u San Hozeu i obližnjim područjima

  • 0

Dok se raspravlja o američkim zabranama uvoza kineskih tzv. povezanih vozila, što uključuje i autonomne automobile, zbog potencijalnih bezbednosnih problema. WeRide je početkom ovog meseca dobio dve dozvole - jedna je za prevoz putnika u svojim autonomnim automobilima dok se u njima nalazi sigurnosni vozač, a druga je za prevoz u vozilima bez vozača. Dozvole se odnose na testiranje vozila i tehnologije te WeRide u toj fazi ne sme putnicima naplaćivati prevoz.

Američke kompanije koje na kalifornijskim putevima imaju dozvolu za testiranje svojih autonomnih automobila (dok neke već pružaju i uslugu robotaksija koju naplaćuju, poput Wayma), dobiće novu konkurenciju koja dolazi iz - Kine.

Iz WeRidea su na medijske upite odgovorili kako trenutno imaju 12 aktivnih vozila u SAD-u za koje su dobili dozvolu za testiranje u San Hozeu i obližnjim područjima, ipak još nije poznato da li je kompanija počela s testiranjem svojih vozila sa putnicima. Oni su prvu dozvolu za testiranje na javnim putevima San Hozea, ali bez putnika u njihovim autonomnim automobilima, dobili još 2021. godine, ali tokom sledeće dve godine njihovi su automobili prešli manje od 70 hiljada autonomnih kilometara.

Na TechCruncheu posebno izdvajaju jednu zanimljivost vezanu za dozvolu koju je dobio WeRide. Naime, u njihovoj dozvoli za testiranje spominje se kako je ona ograničena na vozila koja imaju mesta za manje od 16 osoba, uključujući i (testnog) vozača. Takve stavke nema u dozvolama koje su dobili Waymo, Cruise i Zoox, pa se čini kako WeRide ima malo drugačije planove, odnosno da planiraju predstaviti i testirati malo veće vozilo.

Kompanija već ima robobus, autonomno vozilo za maksimalno deset osoba, no dozvola koju su dobili otkriva kako možda razvijaju još veće vozilo. Iako njeno ime možda nije toliko poznato kao Waymo i Cruise, iz ove kompanije kažu kako testiraju svoje automobile i vode operacije u čak 30 gradova u sedam država, dok u četiri države imaju dozvolu za autonomna testiranja - Kini, SAD-u, Saudijskoj Arabiji i UAE-u. Osim za prevoz putnika, WeRide trenutno razvija i autonomni kombi za dostavu te robotskog čistača ulica. Inače, ova kompanija se priprema za izlazak na američku berzu, uz predviđenu tržišnu vrednost od skoro 5 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>