• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Da smo počeli pre 5 godina, imali bismo 5 godina zarade": Dekan Rudarskog fakulteta o eksploataciji jadarita

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dekan Rudarsko-geološkog fakulteta Biljana Abolmasov izrazila je veru da naši tehnolozi i mašinci rade po najvišim standardima

  • 3
Projekat Jadar Foto: Promo

Eksploatacija jadarita može biti ekološka ako se bude obavljala pod strogim kriterijumima, koji podrazumevaju odgovarajuću zakonsku regulativu koja može sprečiti mogućnost zagađenja, izjavila je dekan Rudarsko-geološkog fakulteta Biljana Abolmasov.

Ona je u intervjuu za NIN ocenila da je Srbija, što se litijuma tiče, pet godina u zaostatku sa eksploatacijom.

''Da smo počeli pre pet godina, imali bismo pet godina zarade", istakla je.

Upitana da li misli da su ljudi u Srbiji protiv eksploatacije litijuma ili protiv "Rio Tinta“ kao kompanije, Abolmasov kaže da "mi ne možemo mimo sveta".

"U nekom trenutku, kada nismo u mogućnosti da nešto radimo sami, mi moramo da zovemo nekoga iz sveta s kim ćemo ući u partnerske odnose ili kako god, tu je dobar primer 'Ziđin''', rekla je Abolmasov.

Izrazila je veru da naši tehnolozi i mašinci rade po najvišim standardima.

Navode da će u slučaju iskopavanja litijuma, reke Korenita i Jadar biti potpuno zagađene ili da će Drina, navodno, biti potpuno isušena, ocenila je kao ''ozbiljno preterivanje''.

Na pitanje da li tvrdi da, ako se poštuju standardi vađenja rude na površinu, sve može da se izvede bez problema, ona je rekla: ''Apsolutno''.

Abolmasov je navela da se protiv geoloških istraživanja u Srbiji vodi hajka bazirana na, kako je ocenila, ozbiljnoj neiformisanosti.

''Mi bez geoloških istraživanja nećemo moći ni da saniramo klizišta, ni da gradimo puteve, ni da gradimo zgrade... Niti da radimo ijedan projekat vodosnabdevanja, niti istraživanja koja su potrebna za zemljotresno inženjerstvo, za građevinarstvo, pa i za obične kamenolome, koji su neophodni na lokalu kako bi se gradili putevi. Te neistine su jako opasne'', navodi Abolmasov.

Kada je reč o zabrinutosti stanovništva po pitanju ugroženosti okoline, ona je rekla da je jedino rešenje da stručnjaci postavljaju pitanja.

''Jedini način je da se posle završene kompletne tehničke dokumentacije, ne pred očima javnosti, ovo nije rijaliti šou, rudarstvo i geologija nisu rijaliti, okupe stručnjaci koji su za i stručnjaci koji su protiv, a koji će postavljati pitanja ljudima iz 'Rio Tinta'. I iz toga mora da izađe rešenje'', navela je Abolmasov.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: Imate odgovornost prema državi u trenutku koji nije jednostavan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerikanci

    15. avgust 2024 | 00:23

    imaju mnogo ali mnogo litijuma i ne žele da otvaraju rudnike zašto ?

  • IVAN

    15. avgust 2024 | 09:45

    Kakva zarada? Verovatno samo rudna renta... Kakav je to Zijin partner???

  • dobro ondak

    15. avgust 2024 | 00:21

    a sumporna kiselina

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>