• 12

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez postignutog dogovora o minimalcu, novi sastanak u ponedeljak

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Što se poslodavaca tiče oni su predložili povećanje od osam odsto, pa bi minimalna zarada iznosila nešto više od 50.000 dinara

  • 12
intervju posao razgovor nezaposleni nezaposlenost novac pare dinari Srbija Foto: Shutterstock

Na današnjem, prvom sastanku pregovaračkih grupa oko utvrđivanja minimalne cene rada za sledeću godinu nije postignut dogovor o novom minimalcu, a sledeći sastanak, kako je za Tanjug izjavio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović biće održan u ponedeljak.

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i to Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", i poslodavaca, odnosno Unije poslodavaca Srbije izašli su sa svojim viđenjem trenutne situacije i kako bi povećanje minimalca trebalo da izgleda.

- Raduje ono što smo čuli od predstavnika Ministarstva finansija koji su rekli da su svi pokazetelji i podaci o privrednim kretanjima dobri, što nama daje osnovu da verujemo da povećanje minimalca ove godine može da bude veće nego što je bilo prethodnih godina - rekao je Mihajlović.

Dodao je da za razliku od toga ne raduje stav poslodavaca koji su imali primedbu da teško posluju i da bi značajnije povećanje minimalca njih dosta opteretilo.

To se, rekao je, kosi sa podacima od prošle godine prema kojima su privredni subjekti poslovali pozitivno i ostvarili dobitak od oko 80 milijardi evra.

Prema njegovim rečima predstavnici Vlade Srbije nisu danas izašli sa svojim predlogom iznosa budućeg minimalca, a očekuje se da konkretnu cifru saopšte u ponedeljak.

Savez samostalnih sindikata Srbije izašao je sa predlogom da se minimalna zarada sledeće godine kreće između 60 odsto potrošačke korpe i 60 odsto prosečne zarade, što bi iznosilo oko 62.000 dinara.

- UGS "Nezavisnost" je podržao naš predlog i stavovi su nam zajednički. Što se poslodavaca tiče oni su predložili povećanje od osam odsto, pa bi minimalna zarada iznosila nešto više od 50.000 dinara - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. avgust 2024 | 07:04

    Poslodavci kad bih mogli ne bi radnicima dali ni minimalac,samo gledaju da njima sto vise ostane,a sindikati gledaju sebe i svoju fotelju da sacavuju,nije njih bas toliko briga za radnike,kad su sindikati pozvali radnike na bunu,nikad,kako kaze predsednik tako ce biti 51000 ,52000,i to je to,i tacka.

  • NOOCOMENT

    16. avgust 2024 | 08:55

    Najbolje bi bilo da mi placamo sto radimo kod privatnika svaki dan na ulazu u firmu 1000 din.Netreba nama ni minimalac al i taj sindikat bi ukinuo e to su tek DŽABALEBAROŜI.

  • Alek

    16. avgust 2024 | 14:53

    Ako poslodavci ne mogu da isplate minimalnu zaradu,ponavljam MINIMALNU,onda treba da ugase poslovanje ili rade sami svoju delatnost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>