• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amazon na tržište pustio 400 hiljada opasnih proizvoda: Kupci nisu bili izričito upozoreni na rizike

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon godina rasprava američko regulatorno telo jednoglasno je izglasao kako je Amazon zakonski odgovoran za neispravne proizvode na tržištu

  • 0
amazon Foto: Shutterstock

Amazon nije na odgovarajući način upozorio više od 300.000 kupaca na ozbiljne rizike vezane za proizvode koji su prodavani putem njihove platforme. Naime, Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) tvrdi da je oko 400.000 proizvoda koje su treće strane poslednjih nekoliko godina prodavale putem Amazona neispravno i opasno.

O kojim se proizvodima radi i da li su se našli i na tržištima izvan SAD-a nije poznato, ali se uglavnom radi o falsifikovanim brendovima čiju autentičnost Amazon nije proveravao.

Budući da je CPSC jednoglasno izglasao da je Amazon zakonski odgovoran za neispravne proizvode prodavača trećih strana koji su se pojavili na tržištu, Amazon će sada morati da izradi plan kako bi opasne proizvode što pre uklonio s tržišta. Ti opasni proizvodi uključuju zapaljive dečije pidžame, neispravne detektore ugljen-dioksida i nesigurne fenove za kosu koji bi potencijalno mogli da prouzrokuju strujni udar.

Umesto da opozove proizvode koji su prodati između 2018. i 2021. godine, Amazon je poslao poruke kupcima za koje je CPSC rekao da je "umanjio ozbiljnost" opasnosti.

U tim porukama, uprkos testiranju proizvoda od strane CPSC-a koje je jasno utrvdilo da su proizvodi opasni, Amazon je samo upozorio kupce da proizvodi "možda neće zadovoljiti" savezne sigurnosne standarde i da tek "potencijalno" predstavljaju rizik od "povreda od opekotina za decu," "strujnog udara" ili "izloženosti opasnim nivoima ugljen-dioksida", stoji u objašnjenju.

Praksa je da se od distributera zahteva da izričito koristi reč "opoziv" kada šalje ovakve poruke, što je Amazon izbegavao. Umesto toga, Amazon je odlučio da koristi mnogo manje alarmantne poruke i prepustio kupcima da unište proizvode i pritom ih izričito obeshrabrio od vraćanja. Gigant e-trgovine takođe je svakom pogođenom kupcu dao poklon karticu, bez traženja dokaza o uništenju opasnog proizvoda, što bi se trebao da zahteva na osnovu američkog zakona o bezbednosti potrošača.

Nadalje, Amazonove poruke nisu sadržale fotografije neispravnih proizvoda, kao što je propisano zakonom. Povjerenstvo je otkrilo da se Amazon "nije potrudio" da prati koliko je artikala uništeno ili čak izvrši minimalno praćenje "broja poruka koje su kupci primili".

Portparol Amazona rekao je da korporacija planira da se žali na presudu.

- Razočarani smo odlukom CPSC-a. Planiramo potražiti pravdu na sudu - poručuju.

Amazon godinama tvrdi da nije dužan da izdaje opoziv neispravnih proizvoda, jer se, kako tvrde u korporaciji, nije zakonski smatrao distributerom prema Zakonu o sigurnosti potrošačkih proizvoda (CPSA). Komisiju, međutim, nije uverio Amazonov argument da je on samo "logistički pružatelj usluga" za prodavce treće strane. CPSC je zaključio da je upravo Amazon taj koji kontroliše ceo proces prodaje, piše Wired.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>