• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evrozona u junu zabeležila suficit od 22,3 milijarde evra u trgovini robom

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U periodu od januara do juna ove godine evrozona je zabeležila trgovinski suficit od 107,5 milijardi evra

  • 0
evro, evrozona, zona evra, EU Foto: Shutterstock

Evrozona je, prema prvim preliminarnim procenama, u trgovini robom sa ostatkom sveta u junu zabeležila suficit od 22,3 milijarde evra, objavio je danas Evrostat.

Kako se navodi, evrozona je prethodno u maju zabeležila manji suficit u iznosu od 14 milijardi evra, a aktuelni rezultat je pre svega posledica većeg suficita u trgovini mašinama, vozilima i hemikalijama.

Vrednost izvoza robe iz evrozone u ostatak sveta u junu 2024. godine je iznosila 236,7 milijardi evra, što predstavlja pad za 6,3 odsto međugodišnje, dok je uvoz istovremeno pao za 8,6 odsto međugodišnje na 214,3 milijardi evra.

U periodu od januara do juna ove godine evrozona je zabeležila trgovinski suficit od 107,5 milijardi evra, dok je u istom periodu lane zabeležen deficit u iznosu od tri milijarde evra, navodi Evrostat.

Evropska unija je u junu imala trgovinski suficit od 20,9 milijardi evra u trgovini robom, dok je u istom mesecu 2023. zabeležen suficit od 18,6 milijardi evra.

Vrednost izvoza robe iz Evropske unije u ostatak sveta u junu je iznosila 212,3 milijarde evra, što je 6,1 odsto manje nego u istom mesecu lane, dok je vrednost uvoza u EU pala za 7,7 odsto međugodišnje na 191,4 milijarde evra.

Podaci za jul biće objavljeni 16. septembra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Maria Longi: U Srbiju je u prethodnih 25 godina investirano 1,1 milijardi dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>