• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene u Nemačkoj eksplodirale: Potrošači moraju ozbiljno da razmisle hoće li kupiti ovu namirnicu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klimatske promene i geopolitička kriza ne pomažu

  • 1
Cene u Nemačkoj Foto: Shutterstock

Potrošači u Nemačkoj su već duže vremena suočeni sa rastom cena u prodavnicama. Nemački mediji sada javljaju da je izvesna osnovna namirnica dvostruko skuplja te kupci sada moraju znatno dublje da zavuku ruku u džep.

Bilo da se radi o pandemiji koronavirusa, konfiktu u Ukrajini ili inflaciji – na kraju uvek potrošači snose posledice jer zbog geopolitičke krize poskuplju sirovine i energije, a samim time i proizvodi.

Drugi razlog poskupljenja je nestašica nekih proizvoda, što je u poslednje vreme posledica klimatskih promena.

Sada je još jedna osnovna namirnica pogođena eksplozijom cena jer je dvostruko skuplja nego 2020. godine reč je o maslinovom ulju.

Maslinovo ulje koje kupci mogu kupiti u nemačkim prodavnicama se uvozi iz Španije, Italije i Grčke a te zemlje se bore sa lošom žetvom maslina.

U sezoni 2022./2023. žetva u Španiji pala je za više od polovine što je prouzrokovano vremenskim uslovima. U zemljama porekla ove namirnice ima premalo kiše u zimskim mesecima i temperature su previsoke.

Kupci to osećaju svuda u prodavnicama pa tako ako je januaru 2022. godine bocu maslinovog ulja od 500 ml koštala 5,49 evra, sada će ista koštati 9,99 evra. Udvostručenje cena ne staje samo na vlastitim robnim markama diskonta i supermarketa. Flaša od 750 ml sada košta 9,49 evra umesto nekadašnjih 3,89 evra.

Postoji nada za sezonu 2023./2024. Očekuje se da će žetve biti bolje nego prošle sezone. No, to se ne može tačno reći do oktobra, ističu neemački mediji a prenosi Fenix.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli...

    19. avgust 2024 | 16:45

    S obzirom na cenu maslinovog ulja u Srbiji mi ga očigledno nabavljamo sa Marsa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>