• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fond za inovacionu delatnost odobrio 11,3 miliona evra za 55 projekata

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inovativni projekti podržani su bespovratnim sredstvima

  • 0
Inovacije Foto: Shutterstock/Olivier Le Moal

Fond za inovacionu delatnost saopštio je danas da je u drugoj fazi IPA projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća", odobrio finansijski podsticaj od 11,3 miliona evra za ukupno 55 projekata inovativnih preduzeća.

Kako se navodi, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministartsva finansija i Evropske unije, taj fond nastavlja da igra ključnu ulogu u jačanju inovacionih kapaciteta i unapređenju rasta malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Dodaje se da je evaluacija 333 pristiglih prijava rezultirala podrškom za 40 projekata u okviru Programa ranog razvoja, sedam projekata u okviru Programa sufinansiranja inovacija i osam projekata u okviru Programa saradnje nauke i privrede.

Inovativni projekti podržani su bespovratnim sredstvima, a Fond će ujedno pružiti i stručnu podršku preduzećima kako bi ostvarili svoj pun potencijal.

- Udruženi napori Vlade Srbije i EU kontinuirano doprinose razvoju novih tehnologija, povećanju konkurentnosti domaćih preduzeća i ekonomskom rastu - piše u saopštenju.

Podseća se da je EU projekat ukupne vrednosti od 20,6 miliona evra obezbedio finansiranje za ukupno 96 inovativnih projekata u okviru dva javna poziva.

Kako se najavljuje, u narednom periodu očekuju se značajni rezultati i uspešna komercijalizacija novih proizvoda usluga i tehnologija.

U saopštenju se dodaje da su na osnovu utvrđene statistike, u drugom javnom pozivu dominirale inovacije u različitim oblastima koje dolaze iz većih gradova u Srbiji, sa posebnim akcentom na IT sektor.

- Inovacije u IT sektoru čine 67 odsto ukupnog broja odobrenih projekata, što ukazuje na jaku usmerenost ka digitalnim rešenjima i razvoju naprednih informacionih tehnologija. Sa druge strane, značajan broj projekata usmeren je na inovacije u oblasti mašinstva, elektronike i energetske efikasnosti. Naša privreda je posvećena razvoju inovativnih rešenja koja će poboljšati proizvodne procese, smanjiti potrošnju energije i uticaj na životnu sredinu - ističe se u saopštenju.

Fond za inovacionu delatnost dodaje da su strateška ulaganja u inovacije i konkurentnost malih i srednjih preduzeća oblikuju dinamično i inovativno ekonomsko okruženje, sa ciljem da se u najvećoj meri iskoristi potencijal inovacija na globalnom tržištu i podigne kvalitet života svih građana.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>