• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte kako izgleda nacistički bunker koji je pretvoren u hotel: Da li biste pristali da ovde prenoćite?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene se kreću od 180 evra za klasičnu sobu, pa do 269 evra

  • 0

Hamburški bunker St. Pauli, visok 58 metara, odnosno nešto viši od Kule u Pizi, ali znatno masivniji - dominira panoramom grada već više od 80 godina. Izgrađen je uz pomoć prisilnog rada tokom nacističkog režima Adolfa Hitlera, a ovaj betonski kolos koji predstavlja relikt najmračnijeg perioda u istoriji Nemačke doživeo iznenađujući preporod.

Obnovljeni Hamburški bunker sada je ispunjen sa dva restorana, petospratnim Hard Rock hotelom i novoizgrađenim krovnim barom i vrtom u obliku piramide, iz kojeg bujna vegetacija obilno prekriva betonsku fasadu.

"REVERB" by Hard Rock je prikladan dodatak gradu sa impresivnom muzičkom istorijom, naime ovde su The Beatles započeli svoju karijeru početkom 1960-ih.

Kvart Karoviertel, u kojem se nalazi ovaj utvrđeni bunker, predstavlja moderno utočište ispunjeno stilskim kafićima i prodavnicama vinzidž garderobe, kao i noćnim klubom Knust, smeštenim u rekonstruisanom objektu bivše klanice.

Smeštaj

Sobe u hotelu, sa 134 ključa, koštaju od 180 evra za klasičnu sobu, koja uključuje televizor sa ravnim ekranom od 55 inča, do 269 evra za apartman sa panoramskim pogledom na grad.

Hotel takođe nudi moderne pogodnosti koje se očekuju u svakom dostojnom hotelu, kao što su samostalna prijava, pametna tehnologija i prostori za zajednički rad.

Ne morate biti gost hotela da biste uživali u sadržajima bunkera. U prizemlju se nalazi Constant Grind kafić i bar, kao i Rock Shop za one koji traže Hard Rock suvenire.

Bar-restoran Karo & Paul, pod vođstvom nemačkog TV kuvara Franka Rosina, otvoren je kao bar u aprilu 2024. godine i zauzima prva tri sprata zgrade. Restoranski deo tek treba da bude otvoren.

Restoran La Sala – španski za dnevnu sobu - otvoren je na petom spratu, nudeći predivan pogled i međunarodni meni.

Na kraju, na vrhu je Green Beanie krovni vrt, sa barom i šetalištem oko zgrade, koji je dostupan javnosti besplatno.

Izazov

Hamburški bunker bio je jedan od osam Flak tornjeva nadzemnih bunkera protivavionske odbrane koji su služili i kao skloništa koje je Nemačka izgradila nakon britanskih vazdušnih napada na Berlin 1940. godine.

Istorija koju ovaj bunker nosi je teška, ali betonski gigant od 76.000 tona sa zidovima debelim 2,5 metra ne može se lako srušiti ili ignorisati.

Jedini Flak toranj koji je u potpunosti uništen nalazi se u berlinskom zoološkom vrtu, dok su ostali u gusto naseljenim područjima gde bi upotreba eksploziva predstavljala preveliki rizik, navodi AFP.

- Ideja da se visina zgrade poveća zelenilom bila je da se ovom masivnom bloku, koji je ostao kao ostatak nacističke diktature, doda nešto mirno i pozitivno - rekla je Anita Engels iz udruženja Hilldegarden, koje je podržalo projekat, za AFP.

Udruženje je pomoglo u ovom novom poglavlju u istoriji hamburškog Flak tornja prikupljanjem svedočanstava ljudi koji su živeli u ratnom bunkeru, kao i zapisa o stotinama prisilnih radnika koji su ga izgradili, prenosi CNN.

Na prvom spratu sada je postavljena izložba koja u potpunosti prikazuje istoriju ove zgrade.

(Telegraf Biznis)

Video: Grčki doktor operiše na Kliničkom centru Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>