• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mala Jugoslavija!" Za ovo ostrvo u Hrvatskoj kažu da je mesto bratstva i jedinstva: Bez turista, struje, vode

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od drugih delova Hrvatske, turizam ovde nije razvijen

  • 0
Fratarski otok Foto-kolaž: Shutterstock

Stanovnici Pule često nazivaju Verudu (Fratarsko ostrvo) "ostrvom bratstva i jedinstva", i retko ko van Pule zna za ovo mesto. Nalazi se na jugu Pule, a njegova površina je nešto manja od 200.000 kvadratnih metara.

Samostan Svete Marije ovde je osnovan u 18. veku, ali je zatvoren 1806. godine. Franjevci su se vratili na Verudu 1920. godine i izgradili samostan svetog Antuna Padovanskog.

Kako je navedeno u prilogu VIDA TV, meštani ne vole previše govoriti o Fratarskom ostrvu i radije bi ga zadržali kao svoju tajnu. Za razliku od drugih delova Hrvatske, turizam ovde nije razvijen, pa na ostrvo dolazi tek poneki avanturista ili ronilac zbog očaravajućih lokacija u blizini.

Iako nema turista, na ostrvu postoji kamp, ali bez struje, vode ili prodavnice. Uprkos tome, stanovnici Pule dolaze ovde kako bi se odmorili od svakodnevnice.

- Ovde, šta god ti treba, moraš pitati suseda. To više nigde ne postoji. Ovde to postoji. Sve je super. Mala Jugoslavija - rekao je kamper Dario, prenosi Klix.

Mnogi gledaoci su oduševljeni onim što su videli u prilogu, a neki od komentara korisnika YouTube-a su:

"Divno je da postoji takavo ostrvo. Živi i zdravi bili i tako nastavili", "Ovo je primer zašto volim ljude", i "Uživala sam gledajući ovaj film. Divni ljudi, divan otok".

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>