• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porez na imovinu superbogatih bi mogao da donese više od dva biliona dolara na globalnom nivou

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vreme je!

  • 0
tax the rich porez Foto: Victoria Valdivia / AFP / Profimedia

Ako bi vlade širom sveta primenile španski model oporezivanja superbogatih, mogle bi da prikupe više od dva biliona dolara na globalnom nivou, navodi se u izveštaju grupe aktivista Taks džastis netvork (Tax Justice Network).

Španska vlada predvođena socijalističkim premijerom Pedrom Sančezom je krajem 2022. uvela privremeni porez na bogatstvo pojedinaca čiji imetak je procenjen na više od tri miliona evra, a pretpostavlja se da se ova mera odnosi na 0,5 odsto najbogatijih u Španiji.

Ako bi se takav porez primenio i na ostatak sveta, na globalnom nivou bi doneo 2,1 bilion dolara godišnje.

Četiri zemlje Grupe 20 najvećih ekonomija sveta, konkretno Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika, potpisale su ranije ove godine predlog za uvođenje poreza od najmanje dva odsto za 3.000 milijardera u svetu kojim bi se obezbedila sredstva za borbu protiv siromaštva i klimatske krize, prenosi Gardijan

Ministri iz pomenutih država navode da bi uvođenje poreza milijarderima smanjilo globalnu nejednakost i pomoglo svetu da se izbori sa šokovima pandemije, klimatske krize i vojnih sukoba u Evropi i na Bliskom istoku.

- Vreme je da se međunarodna zajednica ozbiljno pozabavi nejednakošću i finansiranjem globalnih javnih dobara - dodaju ministri.

Postizanje ovog sporazuma bi ipak moglo da traje godinama, delimično i zbog otpora nekih zemalja G20, smatra britanski list.

Taks džastis netvork ilustrovao je apsurdnost situacije u kojoj se nalazi svet, gde oni koji imaju milijarde svakim danom postaju sve bogatiji dok se veći deo svetske populacije bori samo da preživi, jednom jednostavnom računicom.

Prema američkom Birou za statistiku rada, prosečno američko domaćinstvo potrošilo je 72.967 dolara 2022. godine.

Ako za jednu godinu prosečno američko domaćinstvo potroši 72.967 dolara, te ako podelimo 1.000.000.000 dolara sa tom cifrom dobijamo ovaj broj: 13.704. Ovo je broj godina koji je potreban da prosečno američko domaćinstvo potroši samo mali deo bogatstva koje ima Elon Mask, Bernar Arno ili Mark Zakerberg.

Poređenja radi, egipatske piramide su sagrađene pre oko 4.600 godina.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>