• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fond PIO: I ove godine nastavljen trend povećanje naplate doprinosa

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvih šest meseci 2024. po osnovu naplate doprinosa naplaćeno preko 72 milijarde dinara više

  • 0
Zgrada Pio Fond Foto: Nikola Anđić

I ove godine nastavljen je trend povećane naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), izjavila je danas direktorka Sektora za finansijske poslove Republičkog fonda PIO Bojana Popović i navela da je u prvih šest meseci od doprinosa naplaćeno za oko 16 milijardi dinara ili 3,16 odsto više nego što je predviđeno finansijskim planom Fonda.

Ona je na sednici Upravnog odbora Fonda PIO na kojoj je razmatrana informacija o finansijskom poslovanju Fonda u periodu januar – jun ove godine rekla da je u odnosu na isti period prethodne godine, u prvih šest meseci 2024. po osnovu naplate doprinosa naplaćeno preko 72 milijarde dinara više, objavio je Fond PIO.

Kada je reč o rashodima i izdacima, u prvoj polovini ove godine neto penzije su isplaćene u iznosu od 449 milijardi dinara.

Nominalni rast penzija u periodu januar-jun 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 20,9 odsto, a realan rast 16,5 odsto.

Govoreći o rashodima za društveni standard korisnika penzija, Popović je navela da je do kraja juna po ovom osnovu utrošeno 364 miliona dinara, pre svega za rehabilitaciju korisnika penzija.

Od 52.000 prijavljenih, 22.000 korisnika je ostvarilo pravo na besplatan oporavak u nekoj od banja Srbije, što je za oko 7.100 korisnika više u odnosu na 2023. godinu.

S obzirom da je ove godine oglas raspisan početkom januara, prvi korisnici su na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO upućeni već u aprilu.

Što se tiče drugog vida društvenog standarda a to je solidarna pomoć, podeljeno je skoro 56.000 paketa.

Pakete je dobilo oko 16.500 korisnika više nego prošle godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>