• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je britanski milijarder koji je nestao u brodolomu kod Sicilije? Prošao put od radničke klase do bogataša

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studirao je na Kembridžu a njegova doktorska disertacija jedno je od najčitanijih istraživačkih dela u univerzitetskoj biblioteci

  • 0
Brod Italija Sredozemno more migranti i  Mike Lynch Majk Linč Foto-kolaž: Tanjug/AP, Richard Pohle / News Licensing / Profimedia

Jutros, u zoru, u blizini Sicilije desila se teška pomorska nesreća kada je jahta "Bajezian" potonula. U trenutku nesreće na brodu su se nalazile 22 osobe od kojih je 15 spašeno dok se za ostalima i dalje traga.

Međe nestalima nalazi se i britanski milijarder Majk Linč.

Pre manje od tri meseca, ovaj 59-godišnjak je oslobođen 15 tačaka prevara sa kojima se suočio u SAD zbog 11.1 milijarde dolara vredne kupovine svoje kompanije Autonomi od strane giganta iz Silicijumske doline HP (Hewlett-Packard) 2011. godine. Zbog ovog slučaja je strahovao da će umreti u zatvoru zbog bolesti pluća.

- Imam razne medicinske stvari zbog kojih bi bilo veoma teško da preživim. Da je ovo krenulo pogrešnim putem, to bi bio kraj života kakav sam poznavao u bilo kom smislu - rekao je Linč za Sandej Tajms prošlog meseca.

Rođen u Irskoj, Linč je odrastao blizu Čelmsforda u Eseksu, gde mu je majka bila medicinska sestra, a otac vatrogasac.

Studirao je fiziku, matematiku i biohemiju na Univerzitetu Kembridž, a na kraju se specijalizovao za adaptivno prepoznavanje obrazaca. Njegova doktorska disertacija je, navodno, jedno od najčitanijih istraživačkih dela u univerzitetskoj biblioteci.

Nakon što je pokrenuo nekoliko ranih tehnoloških start-apa – uključujući i onaj koji je bio specijalizovan za automatske registarske tablice, softver za prepoznavanje prstiju i prepoznavanje lica za policiju – stvorio je Autonomi (Autonomy) 1996. godine.

Kompanije su koristile njegov softver da analiziraju ogromne kešove podataka, a njegovu efikasnost delimično duguju Bajesovom zaključivanju, statističkoj teoriji koju je osmislio statističar, filozof i prezbiterijanski ministar Tomas Bejs iz 18. veka.

Superjahta koja je potonula kod Sicilije tokom silovite oluje u ranim jutarnjim satima ponedeljka nazvana je Bajezijanska.

Autonomija je bila skoro trenutni poslovni uspeh. Kompanija je plutala u Briselu 1998. godine, a brz rast u kombinaciji sa procvatom dotkom-a doveo bi do preseljenja na Londonsku berzu, gde se Autonomi pridružio FTSE 100 najboljih kompanija koje se nalaze na UK, piše Gardijan.

Magazin Forbs njegovo bogatstvo procenjuje na jednu milijardu dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>