• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neverovatna slučajnost? Britanski Gejts nestao u moru, njegov glavni saborac u aferi decenije umro istog dana

I. Ć.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Oni su se zajedno odbranili od velike tužbe, a Linč je putovanje jahtom i organizovao kako bi proslavio presudu

  • 0
Majk Linč Foto: BEN GURR / AFP / Profimedia

Stiven Čemberlen, nekadašnji saradnik Majka Linča, s kojim se zajedno branio na suđenju za prevaru u SAD-u u vezi sa prodajom kompanije Autonomy kompaniji Hewlett-Packard, preminuo je nakon što je teško povređen u saobraćajnoj nesreći, samo nekoliko dana pre nego što je Linč nestao kod obale Sicilije, saopštio je njegov advokat u ponedeljak.

Brod Italija Sredozemno more migranti i  Mike Lynch Majk Linč Foto-kolaž: Tanjug/AP, Richard Pohle / News Licensing / Profimedia

Čemberlen, bivši potpredsednik za finansije kompanije Autonomy (Linč je bio izvršni direktor), udaren je automobilom u Cambridgeshire-u u subotu ujutru i stavljen je na aparat za održavanje života, izjavila je za Reuters osoba upoznata sa slučajem.

U saopštenju, Čemberlenov advokat, Gary Linsenberg, koji ga je opisao kao „dragog klijenta i prijatelja“, rekao je da je preminuo nakon što ga je „smrtonosno udario“ automobil dok je trčao.

Podsetimo, Linč je bio jedna od šest osoba koje su prijavljene kao nestale nakon što je luksuzna jahta pogođena neočekivano snažnom olujom i potonula kod Sicilije u ponedeljak.

Čemberlen se suočio sa istim optužbama za prevaru i zaveru kao i njegov bivši šef, zbog navodne zavere za naduvavanje vrednosti kompanije Autonomy, tada najveće softverske firme u Velikoj Britaniji, pre nego što je prodata.

Obojica su oslobođena svih 15 optužbi od strane porote u San Francisku u junu. Nakon što je napustio kompaniju Autonomy 2012. godine, Čemberlen je radio kao glavni operativni direktor u firmi za sajber bezbednost Darktrace i volontirao kao finansijski direktor fudbalskog kluba Cambridge United, prema njegovom LinkedIn profilu.

„Bio je hrabar čovek sa neuporedivim integritetom i duboko nam nedostaje“, rekao je Linsenberg. „Uspešno se borio da očisti svoje ime, koje živi kroz njegovu divnu porodicu.“

Policija u Cambridgeshire-u apelovala je na svedoke nakon sudara između pešaka i automobila u Newmarket Road-u u Stretham-u, Cambridgeshire, rekavši da je muškarac u 50-im godinama odveden u bolnicu sa ozbiljnim povredama. Portparol policije rekao je u ponedeljak da nema novih informacija o stanju pešaka.

Šta je afera "Autonomy - HP"?

Majk Linč i Čemberlen su u junu oslobođeni svih 15 tačaka optužnice za prevaru u vezi sa kupovinom kompanije Autonomy od strane Hewlett-Packarda za 11,1 milijardu dolara 2011. godine.

Suđenje je počelo u martu u San Francisku nakon duge borbe oko njegove ekstradicije iz Engleske u SAD. Prvi put je optužen 2018. godine, zbog sumnje u naduvavanje prodaje, obmanjivanje regulatora i prevaru kupca.

HP je ubrzo nakon završetka posla otpisao celu vrednost njegove kompanije u milijardama dolara, tvrdeći da je otkrio velike računovodstvene nepravilnosti. Linč je otišao na suđenje optužen za 16 tačaka prevarе, prevarе na tržištu i zavere, ali je optužba za prevaru na tržištu povučena.

„Veoma sam srećan zbog današnje presude i zahvalan poroti na pažnji koju su posvetili činjenicama tokom poslednjih 10 nedelja,“ rekao je tada Linč. „Moja najdublja zahvalnost ide mom pravnom timu na njihovom neumornom radu u moju korist. Radujem se povratku u Veliku Britaniju i vraćanju onome što najviše volim: svojoj porodici i inovacijama u svom polju.“

Linč je sam svedočio kao poslednji svedok na suđenju pre nego što je porota počela razmatranje presude. Preduzetnik je tokom postupka tvrdio da je nevin, izjavljujući da kompanija koju je osnovao i vodio nije bila prevarantska, iako je priznao da nije bila „savršena“.

Bivši izvršni direktor je tvrdio da nije imao veliko znanje o svakodnevnom poslovanju kompanije ili njenim računovodstvenim praksama, s obzirom na to da je njegova pozadina bila više tehnička. Krivicu za računovodstvene nepravilnosti – na osnovu kojih je HP tvrdio da je došlo do prevare nakon završetka posla – svalio je na druge rukovodioce i zaposlene u kompaniji. Rekao je da je često delegirao zadatke.

S druge strane, tužioci su Linča nazvali „pokretačkom snagom“ koja je stajala na čelu višegodišnje prevare, svaljujući krivicu direktno na njegove ramena kao izvršnog direktora. Pozvali su više od 30 ljudi da svedoče, a njih je Linč opisao kao „paradu svedoka koje nikada nisam upoznao“. Mnogi su imali problema da se sete specifičnih razgovora ili odluka donesenih skoro pre petnaest godina.

Centralna tvrdnja američke vlade protiv Autonomy-a odnosila se na navodno prikrivanje prodaje hardvera. Kompanija se predstavljala kao softverska firma, ali je navodno često prodavala i hardver i softver kao paket kako bi veštački povećala prodaju. Tužioci tvrde da je Linč „plaćao kupcima da kupe softver“ kao sredstvo za stvaranje milionima dolara lažnih prihoda.

„Dokazi predstavljeni na suđenju su nedvosmisleno pokazali da je Majk Linč nevin,“ rekli su Morvilo i Heberlig, Linčovi advokati. „Ova presuda zatvara knjigu o neumornom 13-godišnjem pokušaju da se HP-ova dobro dokumentovana nesposobnost prebaci na doktora Linča. Srećom, istina je konačno pobedila.“

Portparol kancelarije američkog tužioca rekao je: „Priznajemo i poštujemo presudu.“

Linč je u jednom trenutku bio hvaljen kao veliki uspeh britanske tehnološke industrije. Dobio je Orden britanskog imperija 2006. godine i izabran za člana Kraljevske akademije inženjeringa i Kraljevskog društva 2008. i 2014. godine.

(Telegraf.rs/Reuters/Wikipedia)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>