• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao da visoke cene nisu dovoljne, u Hrvatskoj vlada prevara koja se možda dogodila i vama: Zatvoreno 9 lokala

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Inspektori su na terenu, pojačano pogotovo tokom turističke sezone", poručio je Božidar Kutleša

  • 0
Napad u Lazarevcu, Žena napala konobara Foto: Shutterstock

Inspekcijski nadzor Poreske uprave sproveden je ovog leta, a tokom pojačanih kontrola na Jadranu, ali i u Zagrebu, najviše prekršaja bilo je zbog neizdavanja računa. Nadzor je pokazao da čak 60 odsto ugostitelja "mulja" sa računima, a detalje akcije otkrio je direktor Poreske uprave Božidar Kutleša gostujući u emisiji RTL Danas.

Na pitanje na koji način nas sve varaju, Kutleša je odgovorio:

– Moram pojasniti ovih 60 odsto. U RH postoji 96 hiljada obveznika fiskalizacije. Nakon analize rizika, mi prepoznajemo pet hiljada rizičnih poreskih obveznika, a kod 60 odsto od tih 5 hiljada su se zapravo potvrdile neke nepravilnosti. Hoćemo reći, 97 odsto i više legalno posluje u RH.

Objašnjavajući kako oni koji varaju to rade, Kutleša je istakao:

- Najčešće je u pitanju neizdavanje računa, često je ponuda u pitanju koja kasnije ne bude fiskalizovana što je najteži poreski prekršaj koji se sankcioniše prekršajnim kaznama. Naravno, inspektori su na terenu, pojačano pogotovo tokom turističke sezone. Šta je sa onima koji izdaju račun, pa ga kasnije storniraju odnosno ponište? U principu taj račun nije ni izdat odnosno nije fiskalizovan. Ako nije prošao kroz fiskalizaciju, taj račun je neispravan.

Kako je on potom ostakao, takvi slučajevi su najčešći, i smatra se da su jedan od najtežih prekršaja.

- Ove godine imali smo devet zatvaranja s tim da je to stvarno krajnja mera – ako nijedna druga mera stvarno ne urodi plodom, onda zatvaramo objekat iako nikoga ne želimo onemogućiti da radi, ali želimo da poštuju postojeće propise. Većina toga je bila u Zagrebu - otkrio je Kutleša gostujući u emisiji RTL Danas.

(Telegraf Biznis)

Video: Spremao nam je svoja jela u Beogradu: Džek je šef sa Mišelinovom zvezdicom i griluje futoški kupus

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>