• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kovanice sa likom Čarlsa III ulaze u opticaj: Sa veoma zanimljivim detaljem, tiče se kraljeve velike ljubavi

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kovanice sa likom pokojne kraljice Elizabete II će ostati u opticaju

  • 0
Novi britanski novac novčić kovanica Čarls Foto: The Royal Mint/Cover Images/INST / INSTAR Images / Profimedia

Prve kovanice od 1 funte na kojima je prikazan kralj Čarls III ulaze u opticaj ove nedelje. Skoro tri miliona novčića izdato je poštama i bankama širom zemlje.

Novčići obeležavaju kraljevu novu vladavinu i slave njegovu ljubav prema svetu prirode, na šta ukazuje par pčela koje se nalaze na poleđini kovanice.

Ipak, kovanice sa likom pokojne kraljice Elizabete II će ostati u opticaju, a novi setovi novčića se izrađuju kao odgovor na potražnju.

- Čast mi je da otkrijem da je novčić sa likom kralja Čarlsa III od 1 funte sada u opticaju. Znamo da će među kolekcionarima i publikom biti veliko uzbuđenje da ovaj poseban deo istorije imaju među svojim novčićima - rekla je Rebeka Morgan, direktorka Kraljevske kovnice novca.

Pčele su jedan od osam novih dizajna koji će se pojaviti na nacionalnim kovanicama, od 1 do 2 funte. Novi dizajn kovanica otkriven je još u oktobru.

Na "pismo" strani svakog novčića biće prikazana flora i fauna zemlje. Životinje, od crvene veverice do tetreba su takođe prikazane, kao deo nastojanja da se pokaže važnost prirode.

Svaki novčić je kreiran uz podršku Kraljevskog hortikulturnog društva i Kraljevskog društva za zaštitu ptica.

Veličina i oblik kovanica ostaju nepromenjeni, što je ključno zbog još uvek rasprostranjene upotrebe kovanica u automatima, samoposlugama u supermarketima i parking aparatima.

Novina su brojevi na novčićima koji su uvećani kako bi pomogli deci da identifikuju figure i nauče da broje, piše Bi-Bi-Si (BBC).

(Telegraf Biznis)

Video: Prizor kao iz drugog sveta: Ovo je postupak kako nastaje najdragocenij metal - zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>