• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roditelji mogu ozbiljno povećati prihode: Ovi radnici u Nemačkoj imaju pravo na poseban vid dečijeg dodatka

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoje jasna pravila o tome ko prima dečiji dodatak

  • 0
geni, roditelji, nasleđivanje Foto: Shutterstock

Svako ko ima decu u Nemačkoj obično može računati na podršku države. Pored dečijeg dodatka postoji i dodatak za državne službenike koji imaju decu.

Postoje jasna pravila o tome ko prima dečiji dodatak: Vi kao roditelj imate pravo na njega ako je vaše dete mlađe od 18 godina, ako ga redovno čuvate, živi u vašem domaćinstvu i vaše prebivalište je u Nemačkoj, drugoj zemlji EU, Norveškoj, Lihtenštajnu, Islandu ili Švajcarskoj. Nije bitno koliko zarađujete i da li ste običan ili državni službenik.

Dečiji dodatak pripada i starijoj deci do 25. godine ako se još školuju, odnosno do 21. godine ako su nezaposleni.

Dečiji dodatak takođe je dostupan za usvojenu decu, decu pod starateljstvom ili unuke ako postoje navedeni uslovi.

On trenutno iznosi 250 evra mesečno po detetu, ali se očekuje da će 2025. godine porasti na 255 evra, pišu nemački mediji.

Ipak, državni službenici u Nemačkoj dobijaju više novca za svoju decu jer osim redovnog dečijeg dodatka imaju pravo i na porodični dodatak.

To nije posebna socijalna naknada, već deo plate državnog službenika. Visina porodičnog dodatka varira u zavisnosti od toga gde je državni službenik zaposlen, navode nemački mediji.

Koliki je porodični dodatak za državne službenike?

Za savezne državne službenike, na primer, bićete svrstani u nivo 2 porodičnog dodatka čim stupite u brak ili partnersku vezu i imate decu.

Zatim imate pravo svakog meseca za prvo dete uz osnovnu platu dobiti 317,66 evra (vredi od 1. marta 2024.). Porodični dodatak se povećava za 146,38 evra za drugo dete i za 456,06 evra za svako naredno dete koje se uzima u obzir.

Dakle, ako imate troje dece, kao savezni državni službenik uz dečji dodatak dobijate još 920,10 evra mesečno.

Pored toga, postoje povećanja u niskom jednoznamenkastom do dvocifrenom rasponu za platne grupe od A3 do A5 i za kandidate za jednostavne službe. Platnim grupama od A3 do A8 takođe se priznaje iznos od 144,27 evra, a onima u platnim grupama od A9 do A12 153,15 evra, javljaju nemački mediji.

Dobro je znati

Kao i kod redovnog dečjeg dodatka, porodični dodatak prima samo jedan roditelj – onaj na koga se dodatak prenosi.

Ako poslodavac državnog službenika nije savezna vlada već savezna zemlja, primenjuju se drugačiji propisi.

Bavarska, na primer, deli svoje državne službenike u takozvane lokalne klase, koje imaju za cilj da uzmu u obzir različite troškove stanovanja.

U zavisnosti od lokalne klase, bavarski državni službenici od 1. januara 2023. dobijaju sledeće bonuse:

- za prvo dete: između 305,34 evra i 480,52 evra

- za dvoje dece: između 446,07 evra i 690,66 evra

- za treće dete: plus između 436,16 evra i 505,63 evra

- za svako sledeće dete: plus između 522,16 evra i 734,95 evra

Za razliku od savezne vlade, dodaci za prvo i drugo dete se ne sabiraju, već porodice sa dvoje dece dobijaju "samo" do 690,66 evra dodatka. Međutim, od trećeg deteta nadalje iznos se ponovo sabira.

Primer: Pretpostavimo da živite u Minhenu i imate troje dece. Budući da je bavarska prestonica uvrštena u najvišu lokalnu klasu, na vas se odnose najviše porodične naknade. Za prvo dvoje dece dobićete 690,66 evra mesečno, za treće dete dobićete dodatnih 505,63 evra.

To znači povećanje plate od 1196,29 evra mesečno jer imate troje dece. Ako ste u braku, to će vam doneti dodatnih 149,83 evra mesečno, prenosi Fenix.

Ako se sada doda klasičan dečji dodatak od ukupno 750 evra, oženjeni službenik u Minhenu mesečno dobija ukupno 2.096,12 evra državnih naknada. Za udata zaposlena lica s troje dece u istom gradu iznos bi ostao 750 evra.

Postoji i izuzetak za radnike s decom: ako prihodi nisu dovoljni za celu porodicu, uz dečji dodatak možete pod određenim uslovima podneti zahtev za dodatak za dete. Ako bude odobren, zaposleni će mesečno primati najviše 292 evra dodatno po detetu.

(Telegraf Biznis)

Video: Sara ima 10 godina i sama sklapa "Fiću"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>