• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stefan Badža otkrio jedan od najvažnijih razloga posete Makrona Srbiji: Ovo su baš zanimljive vesti

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 3
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Savetnik u kabinetu predsednice Skupštine Srbije Stefan Badža ocenio je da će predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona, tokom koje će fokus biti i na veštačkoj inteligenciji, doprineti globalnoj vidljivosti razvoja Srbije u toj oblasti.

"Očekujemo da će saradnja biti dalje povećana na svim nivoima, posebno u oblastima razvoja inovacija i saradnje između startap kompanija i naučnika. Posebno je važan doprinos posete predsednika Makrona i fokus na temi veštačke inteligencije, koji će doprineti globalnoj vidljivosti razvoja Srbije u oblasti AI", rekao je Stefan Badža za Tanjug.

On je naglasio da Srbija može mnogo da nauči od Francuske na polju veštačke inteligencije i da u saradnji sa njihovim stručnjacima u toj oblasti može postići brži razvoj.

Savetnik za veštačku inteligenciju u kabinetu Ane Brnabić kaže da sa kolegama iz Francuske već postoji dobra saradnja kada je reč o oblasti inovacija i veštačke inteligencije.

"Nekoliko uspešnih start-ap-ova je već uz podršku francuske države išlo na njihove konferencije i samite. Dobra naučna saradnja postoji i kada je reč o institutima kao što je BioSens, a koji imaju značajan broj projekata sa francuskim istraživačima", rekao je Badža i podsetio da u Srbiji postoji i značajno prisustvo francuskih kompanija sa svojim razvojnim centrima.

Stefan Badža Foto: Telegraf.rs

Prema njegovim rečima, saradnja je značajno napredovala i zahvaljujući tome što je Srbija postala deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, a koje je osnovano na inicijativu Makrona.

"Jako je značajno to što 2025. godine predsedavamo Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. Predsedavanje preuzimamo u decembru, kada će biti održana konferencija u Beogradu koju ćemo iskoristiti da okupimo što veći broj stručnjaka, političkih lidera, ministara iz preko 40 država koji će diskutovati o temi veštačke inteligencije i postaviti globalne zaključke i ciljeve", kazao je on.

Na pitanje koliko nam prijateljstvo sa Francuskom može pomoći da još više unapredimo oblast AI, navodi da je ono značajno, s obzirom na to da je Francuska u oblasti veštačke inteligencije lider u Evropi i jedna od zemalja među globalnim liderima.

"Francuzi ulažu značajna sredstva i u istraživanje razvoja i u startap kompanije. Nekoliko najuspešnijih startapova iz oblasti veštačke inteligencije u Evropi je baš iz Francuske. Ono što je Makron zacrtao kao ciljeve jeste baš razvoj veštačke inteligencije, tako da od njih možemo mnogo naučiti i u saradnji s njima možemo omogućiti Srbiji da ima brži razvoj u toj oblasti", ukazao je Badža.

Podsetio je da je kompanija Mistral AI trenutno najuspješniji start-ap u Europi i da su oni u principu napravili pandan čat GPT - Open AI evropsku verziju i dosta insistirali na razvoju jezičkih tehnologija na evropskim jezicima, tako da su pokazali da mogu da naprave kompaniju koja je globalno relevantna i uspešna, a dolazi iz Francuske.

Navodi da su tu i kompanije poput Šnajder Elektrika, koji posluje i u Srbiji i koji razvija sisteme iz oblasti veštačke inteligencije za ceo svet.

Na pitanje koliko nam predsedavanje Globalnim partnerstvom za AI pomaže da se približimo Francuskoj, Badža kaže da je ono višestruko značajno.

"Kao što je i predsednik Vučić saopštio kad smo preuzeli predsedavanje, to je veliko priznanje za Srbiju. Tada je organizacija imala 29 članica. U međuvremenu, organizacija je postala deo OCD, tako da su i najrazvijenije zemlje sveta sada članice. Sve 44 članice su pozvane na samit u Beogradu početkom decembra", rekao je Badža i dodao da je sada jako bitno i pitanje regulativa veštačke inteligencije.

Prema njegovim rečima, značajno je to što ćemo na samitu u Beogradu okupiti veliki broj stručnjaka iz sveta i što će to biti prilika da se približe našem ekosistemu, našim stručnjacima i kompanijama i time poboljšaju razvoj AI u Srbiji.

Badža je podsetio i na značaj AI Safety summita koji se organizuje u februaru pod pokroviteljstvom Makrona i naveo da je Srbija već uključena u organizaciju.

To je, dodaje, velika čast za Srbiju, s obzirom na to da je tu uključen još manji broj država nego u Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju.

"Predsedavanje Globalnim partnerstvom će nam otvoriti vrata za sve organizacije i sve relevantne sastanke u toj oblasti, bez obzira što smo u odnosu na neke zemlje u oblasti AI još u razvoju, ali smo pokazali da, bez obzira na tu činjenicu, možemo biti globalno relevantni", istakao je savetnik za veštačku inteligenciju u kabinetu predsednice Skupštine Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kompanija "Mei Ta Europe" usrećila mališane OŠ "14. oktobar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🎶

    24. avgust 2024 | 10:25

    Pošto su mu kolonije otkazale jeftin uranijum, sada će kod nas da rudare za bagatelu.

  • Mali Radojica i jos trojica

    30. avgust 2024 | 14:09

    Ja sam sinoc u kasne sate skoro dovrsio cudo od aplikacije, doduse koristeci usluge nekoliko sistema AI. Sav kod je razvila AI u Python-u ali ja sam ih usmeravao. Na kraju sam dobio i pravni dokument IP zastite kome nema ravnog.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>